Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Na 43. ročník Gemerského festivalu pozývali tancom a spevom

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Okrem návštevy obvyklého jarmoku ľudových remesiel si návštevníci môžu vyskúšať, aj si vyrobiť vlastný výrobok z rôznych textilných techník v stánku Domu tradičnej kultúry Gemera.

Rožňava 18. augusta (TASR) – Krojovaný sprievod mestom, ktorý sa uskutočnil dnes v Rožňave bol živou pozvánkou na 43. ročník Gemerského folklórneho festivalu v Rejdovej. Pozrieť si ho prišlo podľa organizátorov asi 300 ľudí.

"Stretli sme sa v Dome tradičnej kultúry Gemera a odtiaľ išli folkloristi z rožňavských súborov Dubina a detského folklórneho súboru Haviarik na Námestie baníkov. Tanečnými a speváckymi vstupmi pozývali obyvateľov a návštevníkov mesta na festival. Tohto roku sa nám nepodarilo zabezpečiť na živú pozvánku zahraničný folklórny súbor, ale diváci ho uvidia zajtra," uviedla pre TASR referentka pre folklór a tradičnú ľudovú kultúru Gemerského osvetového strediska (GOS) v Rožňave Mária Ferenczová.

Festival, ktorý sa uskutoční v amfiteátri v Rejdovej od piatka do soboty (19. – 20. 8.) ponúkne podľa jej slov bohatý program scénických a nescénických foriem. "V piatok (19. 8.) slávnostne vyzdobená Rejdová privíta prvých účastníkov a domáci im okrem dobrej nálady ponúknu aj niečo z tradičnej kuchyne. Služby Božie za uchovanie tradícií v hornom Gemeri v miestnom kostole Svätého Michala Archanjela umocní svojim vystúpením speváčka Hanka Servická z Prešova," prezradila Ferenczová.

V piatok (19. 8.) v priestoroch miestnej fary sprístupní Banícke múzeum v Rožňave výstavu svojich zbierok pod názvom Pastierstvo na Gemeri. "O 18.00 h organizátori slávnostne otvoria 43. ročník Gemerského folklórneho festivalu. Program "Ďakovanka zo serca" bude venovaný tohtoročným jubilantom, nositeľom tradičnej ľudovej kultúry, vďaka ktorým sa uchovali naše gemerské zvyky, piesne a tance,“ uviedla Ferenczová.

V programe sa predstaví okrem Hanky Servickej s ľudovou hudbou Dribna z Prešova i folklórna skupina zo susedného Telgártu. Zahraničný hosťujúci súbor Zespól Regionálny Koniaków z Poľska priblíži hudbu, spev a tanec goralov spod Sliezskych Beskýd.

„Mimo scény návštevníci budú mať možnosť navštíviť výstavu, priučiť sa tradičným remeslám, pochutnať si na "rejdovských pekerajoch" a vo dvore u Brehalu pozrieť tematický dokumentárny film pod názvom Zem, ktorá hľadá svoje nebo," uviedla Ferenczová.

V popoludňajšom programovom bloku pod názvom "Prišli do nás hosté" si návštevníci budú môcť podľa jej slov vybrať z pestrej palety slovenského a poľského folklóru. Predstavia sa v ňom folkloristi z Kamienky, Ružomberka, Prešova, Zvolena a Poľska.

Pre návštevníkov festivalu si organizátori pripravili aj sprievodné podujatia. Okrem návštevy obvyklého jarmoku ľudových remesiel si návštevníci môžu vyskúšať, aj si vyrobiť vlastný výrobok z rôznych textilných techník v stánku Domu tradičnej kultúry Gemera, najmenší účastníci sa môžu realizovať vo výtvarnej dielničke.

Podujatie podporil Fond na podporu umenia.