Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

VIDEO: Meteorológovia dnes otvorili svoje pracoviská verejnosti

Slovensko Bratislava počasie životné prostredie ekológia BAX|príroda zdroje znečistenie DOD Slovakia (Slovak republic) Bratislava Foto: TASR - Dano Veselský

Deň otvorených dverí v SHMÚ na Kolibe potrvá dnes do 15.00 h.

Bratislava 25. marca (TASR) – Ukážky práce meteorológov, hydrológov, klimatológov či meranie kvality ovzdušia a vody si môžu dnes pozrieť návštevníci Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na bratislavskej Kolibe v rámci Dňa otvorených dverí.

"Deň otvorených dverí je už tradičným podujatím, organizujeme ho každoročne pri príležitosti Svetového dňa vody a Svetového meteorologického dňa. Zhodou okolností to vždy pripadne na prvý jarný víkend," povedal pre TASR generálny riaditeľ SHMÚ Martin Benko.



Podľa neho sa už tradične najväčšiemu záujmu teší predpovedanie počasia. "Čiže naše predpovedné centrum, kde vydávame predpovede a výstrahy pre nebezpečné poveternostné javy a takisto hydrometeorologické predpovede a výstrahy," vysvetlil Benko.

SHMÚ však nie je len o predpovediach. "Návštevníci môžu vidieť zaujímavé ukážky činnosti práce našich meteorológov, hydrológov, klimatológov. Môžu vidieť priamo meranie kvality ovzdušia, kvality vody a môžu sa tiež pýtať a dozvedieť zaujímavé informácie z problematiky monitoringu rádioaktivity," dodal Benko.

Tohtoročný Deň otvorených dverí zacielili najmä na deti a mládež, v ktorých chcú podnietiť záujem o štúdium matematiky, fyziky, meteorológie alebo hydrológie. "V tejto súvislosti sme vyhlásili súťaž o najkrajšiu fotografiu. Je určená pre žiakov základných a stredných škôl. Témou bola voda a oblaky," uzavrel Benko.

Deň otvorených dverí v SHMÚ na Kolibe potrvá dnes do 15.00 h.

Meteorológovia otvorili aj pracoviská v Nitre a Hurbanove

Meteorológovia v Nitrianskom kraji sa dnes pridali k oslavám Svetového meteorologického dňa i Svetového dňa vody a ukázali verejnosti svoje pracoviská i metódy, aké používajú pri skúmaní počasia. V rámci Dňa otvorených dverí (DOD), si dnes návštevníci môžu pozrieť meteorologickú stanicu v Hurbanove a pracovisko na letisku v Nitre-Janíkovciach.

Slovenský hydrometeorologický ústav organizuje podujatie už po 21. raz.