Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Na bratislavskej výstave sa možno veľa dozvedieť o obchode so zbraňami

Foto: TASR/Martin Baumann

Návštevníci sa okem iného dozvedia, aké kontroverzné reakcie sa objavili v spojitosti s výstavou a či sa jej prostredníctvom aspoň trochu podarilo oslabiť strach z neznámeho

Bratislava 27. júla (TASR) - Prednášku s tematikou obchodu so zbraňami, ktorá sa úzko týka aj Slovenska, predstaví dnes o 17.00 h kampanierka Amnesty International Slovakia Lucia Bernátová na voľne prístupnej výstave Strach z neznámeho v Dome umenia / Kunsthalle Bratislava (KHB).

Podľa jej PR manažéra Mareka Kuchára táto prednáška s názvom Čie zbrane stoja za utečeneckou krízou? je ďalšie sprievodné podujatie k výstave. Diskusia sa bude venovať aj prezentovanému dielu Ota Hudeca Deň po nálete, ktoré vzniklo pre kampaň Amnesty International o zákaze vývozu kazetových bômb. V posledný deň výstavy (31.7.) je o 16.00 h plánovaná komentovaná prehliadka s kurátorkou Lenkou Kukurovou a mediátormi KHB. Na nej si možno vypočuť príbehy o tom, ako na jednotlivé diela reagovali návštevníci.

"Na záverečnom podujatí sa zúčastní aj Faisal z Afganistanu, ktorý počas výstavy často sprevádzal skupiny študentov a delil sa s nimi o vlastnú skúsenosť s útekom za hranice. Návštevníci sa tiež dozvedia, aké kontroverzné reakcie sa objavili v spojitosti s výstavou a či sa jej prostredníctvom aspoň trochu podarilo oslabiť strach z neznámeho," spresňuje Kuchár.

Zároveň dodáva, že túto výstavu v hlavných priestoroch KHB navštívilo vyše 6800 ľudí a konalo sa k nej viac než 100 sprievodných podujatí a vzdelávacích programov určených pre širokú verejnosť (rodiny, materské, základné, stredné a vysoké školy, mladí ľudia, dospelí a seniori).

"Metodiku práce s výstavou sme postavili na cestovaní ako východisku, s ktorým má skúsenosť každý z nás. S pedagógmi sme na školeniach hľadali spôsoby, akými s náročnou témou pracovať tak, aby si detskí návštevníci mohli formovať vlastný názor. Boli sme prekvapení zvýšeným záujmom o vzdelávacie programy, keďže ich navštívil takmer dvojnásobok škôl oproti iným výstavám. Medzi nimi viaceré mimobratislavské aj medzinárodné školy, ale aj bratislavskí pedagógovia, z ktorých niektorí prichádzali opakovane. K výstave sme vydali detského sprievodcu pre individuálneho návštevníka a zrealizovali sme pilotný projekt Mamy mamám pre bratislavské a cudzinecké mamy s deťmi," prezrádza manažérka vzdelávacích programov KHB Daniela Čarná.

Výstava Strach z neznámeho prezentuje diela 23 domácich i zahraničných umelcov, ktoré nie sú vystavené ako dokumenty, nenárokujú si na absolutistickú pravdu. Ich ambíciou je vytvoriť priestor na zastavenie, zamyslenie a zbavenie strachu.

"Verejná kultúrna inštitúcia je skvelým priestorom na diskusiu o závažných spoločenských témach. Na Slovensku je to stále neobvyklé, preto som veľmi rada, že nápad usporiadať výstavu o utečeneckej problematike prišiel od bratislavskej Kunsthalle. Prostredníctvom výstavy, sprievodného programu a mediálnych výstupov sa nám podarilo priblížiť slovenskej verejnosti tému, s ktorou nemajú z veľkej časti osobnú skúsenosť. Spolupracovali sme s množstvom neziskových organizácií a kultúrnych inštitúcií, privítali sme utečencov zo Sýrie, široká verejnosť mala prostredníctvom výstavy možnosť utečencov priamo stretnúť a zamyslieť sa nad témou trochu inak ako pohľadom slovenských politických strán," zdôvodňuje Kukurová.