Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na bratislavskom Hlavnom námestí sa začína archeologický výskum

Hlavné námestie. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Samospráva začiatkom mesiaca výskum odštartovala i na Františkánskom námestí.


Bratislava 20. marca (TASR) – Po Františkánskom námestí sa v priebehu budúceho týždňa začne archeologický výskum aj na Hlavnom námestí v Bratislave. Samospráva sa totiž chystá na dnes vydláždenom priestore umiestniť štyri lipy malolisté.

"Nakoľko je Hlavné námestie súčasťou Mestskej pamiatkovej rezervácie, archeologický výskum je potrebný,"
vysvetľuje Katarína Kohútiková z oddelenia komunikácie a marketingu hlavného mesta. Na námestie už tento týždeň umiestnili zelené koberce, ktoré označujú miesta výskumu. Tam sa odstráni dlažba a následne vysadia stromy.

Samospráva začiatkom mesiaca výskum odštartovala i na Františkánskom námestí. V centre mesta už našli starú barokovú kanalizáciu i drobné mince z 20. storočia. Výskum by mal pokračovať do konca mesiaca, podľa Kohútikovej to však bude závisieť aj od ďalších nálezov nehnuteľnej povahy.

Pomocou výskumu tiež mesto odhalilo, že zlý zdravotný stav stromov, ktoré na námestí v marci vyrúbali, spôsobilo zabetónovanie koreňov stromov počas dláždenia námestia v roku 2005. "Stromy nemali prevzdušnenú koreňovú misu, pôda bola zhutnená, korene sa nemali kam rozvíjať, počas dažďov tam stála voda a korene odhnívali," povedal Peter Bali z oddelenia životného prostredia a mestskej zelene. V minulosti došlo i k vývratu jedného zo stromov.

Na Františkánskom námestí dosiaľ stáli brestovce západné, ktoré mali 40 až 60 rokov. Nahradí ich desať vzrastlých hrušiek ozdobných.

Hlavné mesto revitalizuje historické centrum v rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy a samospráva ho spolufinancuje s pomocou nórskych fondov. Celý projekt má byť dokončený do apríla budúceho roka.