Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Na bratislavskom jazere Kuchajda sa plavia dračie lode

Na preteky unikátnych plavidiel prišlo osem tímov s 90 pretekármi.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Jazero Kuchajda v bratislavskom Novom Meste dnes ovládli dračie lode. Preteky unikátnych plavidiel zorganizovala mestská časť v rámci Kultúrneho leta 2012 a Novomestských hodov.

Prišlo osem tímov s 90 pretekármi. "Proti sebe súťažili dve posádky. Každá sa skladala maximálne z 20 veslárov a jedného bubeníka, ktorý udával rytmus pre pádlovanie údermi na bubon," povedal pre TASR Tomáš Hanulík z MÚ Nové Mesto.

Organizátor pretekov zabezpečil pre každú posádku aj profesionálneho kormidelníka. "Spojenie tejto tradičnej čínskej športovej disciplíny a obľúbeného jazera Kuchajda poskytuje nevšedný zážitok. Preteky boli otvorené pre všetkých, stačilo si zložiť tím a prihlásiť ho do súťaže," uviedol novomestský starosta Rudolf Kusý.

Tradícia pretekov dračích lodí pochádza zo starovekej Číny, odkiaľ sa postupne rozšírila prakticky do celého sveta. Jej počiatky siahajú až do obdobia pred vyše 2000 rokmi. Špeciálne lode sú vyrobené v tvare draka, teda vpredu s dračou tlamou, vzadu s chvostom, uctievaného ako boha vody a dažďa.