Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na bratislavskom Františkánskom námestí začali rúbať 11 stromov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Malo by ich nahradiť desať nových.


Bratislava 2. marca (TASR) – Na Františkánskom námestí v Bratislave dnes začali rúbať 11 starých a chorých stromov, ktoré mali 40 až 60 rokov a boli v zlom statickom stave. Malo by ich nahradiť desať nových. Okrem Františkánskeho námestia pribudnú štyri stromy aj na vydláždenom Hlavnom námestí, ktoré je dnes úplne bez zelene. Magistrát vysádza stromy v rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy, informovala TASR hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Na Františkánskom námestí dosiaľ stálo 12 brestovcov západných. "Z tých dvanástich je iba jeden úplne zdravý a 11 dožívajúcich, ktoré vyrúbeme a vysadíme tam desať dospelých hrušiek ozdobných," uviedla ešte koncom minulého mesiaca hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad. Podotkla, že každé námestie má svoju charakteristiku a podzemné technické siete, preto stromy na námestiach budú odlišné. "Na Hlavnom námestí vysadíme štyri lipy malolisté, ktoré už nebudú rásť a budú mať výšku desať metrov," dodala.

Pred samotnou výsadbou však treba spraviť ešte archeologický výskum, ktorý nariadil Krajský pamiatkový úrad. Obe námestia sú totiž súčasťou Mestskej pamiatkovej rezervácie. "Výskum potrvá asi mesiac. Predpokladáme, že nájdeme zvyšky starej kanalizácie a nejaké drobné keramické nálezy. Ak sa vyskytnú výnimočnejšie nálezy, špeciálna komisia rozhodne o ďalšom postupe," uviedol riaditeľ Mestského ústavu ochrany pamiatok Ivo Štassel. Na Hlavnom námestí prieskum naposledy robili v roku 2005, na Františkánskom ešte vôbec.

Vlani v novembri už magistrát nechal na Františkánskom námestí urobiť bezpečnostné orezanie 11 stromov. Ten mal podľa hovorkyne zaistiť bezpečnosť peších v tomto priestore. V minulosti totiž došlo k vývratu jedného zo stromov, ktorý na pohľad ani nevykazoval znaky poškodenia.

Skokanová tvrdí, že celý projekt sa má zrealizovať do apríla 2017. Mesto ho financuje s pomocou nórskych fondov.