Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na cintoríne v Medzilaborciach vybudovali prvú urnovú stenu

Ilustračné foto Foto: TASR

Samospráva investovala do mestského cintorína v predchádzajúcich dvoch rokoch približne 12.000 eur.


Medzilaborce 10. januára (TASR) – Medzilaborce zriadili na hlavnom cintoríne urnovú stenu. V meste chýbala, požiadavka na jej vybudovanie prišla aj od obyvateľov. Ako pre TASR uviedol primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský, táto forma uchovávania ľudských pozostatkov je rovnako ako inde modernejšia a úspornejšia ako klasické pochovávanie.

"Čoraz viac obyvateľov využívalo práve túto možnosť, nastal tu problém s uložením urny," priblížil s tým, že niektoré z nich sa pochovávali klasicky do už existujúcich hrobových miest. Na tieto účely slúži aj urnový háj, kde taktiež ukladajú nádobu s pozostatkami do zeme, vznikne tam ale malé hrobové miesto s pomníkom.

Ďalšou z možností je od nového roka aj novovybudovaná stena, do ktorej investovala samospráva 5000 eur. Na prenájom alebo odkúpenie je k dispozícii 15 miest. "Urnové schránky zatiaľ využité nie sú, záujemcov už máme," doplnil.

Medzilaborce majú v správe okrem hlavného pohrebiska aj po jednom v miestnych častiach Borov a Vydraň. "Mesto v tejto súvislosti zamestnáva aj správkyňu cintorína, ktorá má odbornú spôsobilosť na prevádzkovanie pohrebísk," spomenul Višňovský.

Samospráva investovala do mestského cintorína v predchádzajúcich dvoch rokoch približne 12.000 eur. Vybudovala parkovisko pred domom smútku, investovala do vnútornej sály a príslušných technických zariadení, ale aj do nového oplotenia.