Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Na Cyklomoste slobody v Bratislave symbolicky opäť otvoria hranicu

Na snímke príslušník armády a silových zložiek počas ukážky zatýkania osôb na hranici medzi vtedajším Československom a Rakúskom počas podujatia Víkend zatvorených hraníc pri Cyklomoste slobody v bratislavskej Devínskej Novej Vsi 18. novembra 2016. Foto: TASR/Pavol Zachar

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) spolu s Ústavom pamäti národa ním chcú ľuďom pripomenúť totalitnú atmosféru na hraniciach.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Na Cyklomoste slobody v bratislavskej Devínskej Novej Vsi dnes popoludní symbolicky opäť otvoria pomyselnú hranicu. Tú spolu so zátarasami osadili v piatok 18. novembra v rámci podujatia Víkend zatvorených hraníc. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) spolu s Ústavom pamäti národa ním chcú ľuďom pripomenúť totalitnú atmosféru na hraniciach spred takmer troch desiatok rokov.

Hraničným priechodom a cyklomostom sa pri tejto príležitosti budú niesť úryvky textov, ktoré sa viažu k pamätnému 17. novembru 1989. Odznejú napr. časti Charty 77, vyhlásenie demokratického politického hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN) či Štrajkového výboru študentov. Následne sa znovuotvorí hranica a so sviečkami sa nielen bude pochodovať za slobodu, ale tie sa zároveň zapália aj pri zvyšku oplotenia železnej opony. Súčasťou podujatia, ktoré sa začína o 16.00 h, bude aj hudobné vystúpenie skupiny Longital.

Víkend zatvorených hraníc je vrcholom Festivalu slobody. Hraničné zátarasy na Cyklomoste slobody boli symbolicky osadené v piatok (18.11.) popoludní. Súčasťou programu bola aj ukážka zatýkania osôb na hranici.

Ukážka zatýkania osôb na hranici pri Cyklomoste slobody