Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Na Ďakovnom podujatí na severnom obchvate vystúpi aj No Name

Skupina No Name Foto: TASR/Zuzana Čižmáriková

Na verejnom podujatí, ktoré predchádza otvoreniu štvrtého úseku rýchlostnej cesty R1-PR1BINA čaká obyvateľov Banskej Bystrice zábavný, ale aj informatívny program.

Banská Bystrica 18. júla (TASR) – Ukážky záchranných akcií cestárov a požiarnikov i vystúpenie skupiny No Name čakajú Banskobystričanov na Ďakovnom podujatí pre verejnosť v nedeľu 22. júla na severnom obchvate. Akcia bude predchádzať otvoreniu štvrtého úseku projektu rýchlostnej cesty R1-PR1BINA - severného obchvatu Banská Bystrica. "Ďakovné podujatie a následné otvorenie cesty pre motoristickú verejnosť na konci júla 2012 zavŕši stavebnú fázu projektu," uviedla TASR spoločnosť GRANVIA, ktorá je koncesionárom PPP projektu.

Severný obchvat Banská Bystrica spolu s prvými troma úsekmi projektu R1-PR1BINA Nitra – Tekovské Nemce bude spoločnosť spravovať až do roku 2041.

Podujatie potrvá od 16.00 h do 21.00 h a bude sa konať priamo na severnom obchvate so vstupom zdarma. Uvedená spoločnosť a Granvia Construction, ktorá stavbu realizovala, spolu s prevádzkovateľom Granvia Operation pripravili pre obyvateľov Banskej Bystrice verejné podujatie, na ktorom ich čaká zábavný, ale aj informatívny program. Môžu si pozrieť prezentáciu projektu a dozvedieť sa fakty o výstavbe, alebo navštíviť stan s ukážkami archeologických nálezov, ktoré sa pri výstavbe našli. "Organizátori pripravili aj jedinečnú 3D galériu graffiti umenia, ktoré sa sčasti bude tvoriť priamo na podujatí," uvádza sa ďalej v tlačovej správe spoločnosti.

Pre návštevníkov sú pripravené aj ukážky záchranných akcií cestárov a požiarnikov. Hlavným bodom zábavného programu bude vystúpenie skupiny No Name. "Naša vďaka patrí všetkým tým, ktorí trpezlivo znášali stavebný ruch, ale aj celému tímu pracovníkov, ktorí stavbu realizovali bez ohľadu na počasie, či už boli horúčavy alebo tuhá zima," povedal riaditeľ koncesionárskej spoločnosti Eric Genetre.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Rýchlostná cesta R1-PPP Nitra – Tekovské Nemce a Banská Bystrica – severný obchvat, prvý PPP projekt takého rozsahu v histórii Slovenska, je realizovaná na základe Koncesnej zmluvy uzatvorenej medzi Slovenskou republikou, zastúpenou Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja a koncesnou spoločnosťou. V rámci tohto PPP projektu má koncesionár povinnosť zabezpečiť financovanie, projektovanie, výstavbu a nasledujúcu 30-ročnú prevádzku a údržbu štyroch úsekov rýchlostnej cesty R1.

Projekt R1 (PPP) Nitra - Tekovské Nemce a Banská Bystrica - severný obchvat je rozdelený na štyri úseky. Prvé tri, Nitra – Selenec, Selenec - Beladice a Beladice - Tekovské Nemce, boli odovzdané do predčasného užívania 28. októbra 2011. Úsek Banská Bystrica - severný obchvat bude odovzdaný koncom júla 2012.

Stavba severného obchvatu má mať celkovo štyri mimoúrovňové križovatky. Z každej z nich je možné napojiť sa na miestne komunikácie alebo na R1 v smere buď na Brezno, na Bratislavu alebo na Ružomberok. Hlavnou dopravnou tepnou obchvatu bude trojúrovňová križovatka Kostiviarska. Prvou úrovňou pôjdu autá v smere z Bratislavy na Ružomberok a naopak, druhou z Bratislavy na Brezno. Posledná úroveň ich zavedie od Brezna na Ružomberok.