Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na daniach a poplatkoch eviduje Prievidza dlh vo výške 1,9 milióna eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najväčší nedoplatok, a to viac ako 180.000 eur, eviduje prievidzská radnica na dani z nehnuteľnosti u spoločnosti, ktorá sa zaoberala spracovaním mäsových výrobkov a je niekoľko rokov v konkurze.

Prievidza 23. marca (TASR) - Na miestnych daniach a poplatkoch dlhujú obyvatelia, podnikatelia a firmy mestu Prievidza dovedna 1.924.697 eur. Vyplýva to zo štatistiky k 31. decembru 2015, ktorú zverejnila radnica tento týždeň na oficiálnej stránke mesta.

"Z celkových daňových nedoplatkov tvoria 45 percent tie na dani z nehnuteľnosti a 43,5 percenta tie na poplatku za komunálny odpad," spresnil k štatistike hovorca mesta Michal Ďureje.

Najväčší nedoplatok, a to viac ako 180.000 eur, eviduje prievidzská radnica na dani z nehnuteľnosti u spoločnosti, ktorá sa zaoberala spracovaním mäsových výrobkov a je niekoľko rokov v konkurze.

Samospráva zverejňuje zoznam dlžníkov už niekoľko rokov po sebe. "Zverejňovanie daňových dlžníkov má význam v tom, že aj keď nie vo výraznej miere, daňoví dlžníci nedoplatok zaplatia na základe zoznamu. Mnohí dlžníci sa tiež až z uvedeného zoznamu dozvedia, že majú voči mestu nedoplatky. Ide pritom najmä o daňových dlžníkov, ktorým sa nepodarí doručiť rozhodnutia o ich daňovej povinnosti, respektíve dlžníkov, ktorí majú len uvedený trvalý pobyt v Prievidzi," ozrejmil Ďureje.

Doplnil, že v prípade dlhodobých neplatičov väčšinou nepomáha ich zverejnenie v zozname, mesto preto na vymoženie nedoplatkov po márnom dobrovoľnom zaplatení pristupuje k ich vymáhaniu súdnymi exekútormi. "K 31. decembru 2015 bolo v exekučnom konaní 1541 exekučných titulov, to znamená neukončených konaní. Z celkových daňových nedoplatkov je 25 percent u daňových dlžníkov v konkurze," spresnil.

Mesto zverejnilo zoznam neplatičov, u ktorých úhrnná výška nedoplatkov presiahla u fyzických osôb 160 eur a u právnických osôb 1600 eur. K 31. decembru 2014 evidovala radnica dlh vo výške asi 1,7 milióna eur.