Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Na fádnom sídlisku Rozkvet bude park kultúry, kino i hvezdáreň

Združenie PBlog chce obyvateľom Považskej Bystrice ponúknuť nový pohľad na sídlisko Rozkvet. Už teraz v auguste, ale aj v septembri ukážu, že aj fádne sídlisko môže poskytnúť nečakané podnety.

Považská Bystrica 6. augusta (TASR) – Považskobystrické združenie PBlog chce obyvateľom mesta ponúknuť nový pohľad na sídlisko Rozkvet, ktoré je najväčším v 42-tisícovom meste. V auguste a septembri chcú členovia združenia ukázať, že aj fádne sídlisko môže poskytnúť nečakané podnety.

V byte, na streche aj pod holým nebom
Ako TASR informovala Pavla Lényiová zo združenia PBlog, na Rozkvete sa pôvodne plánovala rozsiahla vybavenosť vrátane parku kultúry a oddychu či hvezdárne. Dnes tam takmer neexistujú priestory na spoločenské podujatia. „PBlog využije to, čo naopak existuje - byty, otvorený priestor medzi panelákmi a všadeprítomné betónové vetracie šachty. Výtvarníčka Daniela Krajčová pripravuje výstavu o vzťahu obyvateľov k Rozkvetu. Park kultúry a oddychu tak bude predsa len fungovať aspoň na chvíľu - v štvorizbovom byte. Na streche výmenníkovej stanice bude zase letné kino. Začína už tento štvrtok (9. 8.) po západe slnka. Bude aj hvezdáreň, no nie kamenná, ako sa kedysi na Rozkvete plánovalo, ale pod holým nebom v spolupráci s astronómami s Plevníka,“ priblížila Lényiová.

Využijú aj vetracie šachty
PBlog podľa nej zároveň využije všadeprítomné betónové vetracie šachty ako grafickú plochu."Chceme na ňu naniesť dáta ako napríklad texty a fotky, ktoré vychádzajú z nášho doterajšieho výskumu Rozkvetu. Bude tam orálna história - malé príbehy o tajných chodbách či potrestaných grázloch, sídliskové legendy, spomienky obyvateľov, lokálne hovorové názvy, čo sa používajú namiesto oficiálnych názvov ulíc, podľa ktorých sa nikto neorientuje,“ uzavrela Lényiová s tým, že na Rozkvete tak zostane po ukončení projektu trvalý zásah, ktorý prináša do verejného priestoru pridanú hodnotu. Projekt vyvrcholí 8. septembra divadlom a hudobným predstavením medzi panelákmi.

Tri podujatia už sú za nimi
PBlog združuje odborníkov z oblastí architektúry, antropológie či kulturológie. To mu umožňuje skúmať súčasnú identitu mesta z rôznych uhlov pohľadu, čo je východiskom pre samotnú akciu - PBlog prepája súčasné umenie a architektúru s Považskou Bystricou a jej obyvateľmi. Podujatia sú tak "šité na mieru" miesta. Má za sebou projekty Domografia (výstava na prívesnom vozíku propagujúca súčasnú architektúru), Medzi mestom o mostom (využitie prázdneho priestoru pod diaľničným mostom v Považskej Bystrici) a Považské STROJartNE (dvojdňový festival v areáli bývalých strojární).