Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na farme, kde bola antrax, vyhlásia nákazu za zaniknutú

Kravy pasúce sa za plotom nad obchvatom mesta Svidník 6. októbra 2014, v areáli družstva, kde zahynuli kravy na antrax. Foto: TASR/Milan Kapusta

Od začiatku nákazy uhynulo 62 kráv, po opatreniach sa ich počet už nezvýšil.

Svidník 30. októbra (TASR) – Na farme v katastri mesta Svidník, kde uhynuli štyri kravy na chorobu slezinová sneť zvanú aj antrax, plánujú veterinári ohnisko nákazy vyhlásiť za zaniknuté.

Urobia tak v pondelok (3. 11.) po nadobudnutí imunity u vakcinovaného hovädzieho dobytka proti nákaze. Potvrdil to riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Svidníku Michal Zozuľák.

Ako ďalej uviedol, vydané opatrenia v ohnisku nákazy boli splnené a počet štyroch uhynutých kráv zo 62 kusov sa od začiatku októbra nezmenil.

Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Svidník nariadila ešte na začiatku októbra vakcináciu proti antraxu nielen na farme vo Svidníku, ale aj na štyroch farmách v Stročíne, kde je spolu 287 kusov hovädzieho dobytka. Rovnako sa vakcinácii podrobilo aj 632 kusov dobytka na farmách v Ladomírovej, no zvieratá očkovali aj v Krajnej Porúbke či Novej Polianke. Vakcinácia bola vykonaná od 14. do 16. októbra, no úplná imunita u vakcinovaných zvierat nastupuje až po 21 dňoch a trvá jeden rok.

„RVPS Svidník požiada Štátnu veterinárnu a potravinovú správu o zabezpečenie vakcíny a povolenie preventívnej vakcinácie hovädzieho dobytka v okresoch Svidník a Stropkov. Ide o približne 9000 kusov hovädzieho dobytka. Vakcinácia sa musí vykonať do konca apríla 2015,“ povedal Zozuľák.

Antrax alebo slezinová sneť je bakteriálne ochorenie postihujúce najmä kopytníky. Pri úzkom kontakte s nakazenými zvieratami môže prejsť na človeka. Nákaza sa objavila u zvierat na farme vo Svidníku na konci septembra.