Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Na festivale PegasCon sa stretlo niekoľko generácií milovníkov fantasy

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V poradí štvrtý ročník festivalu im ponúkol široký výber prednášok a besied so spisovateľmi.

Prešov 20. februára (TASR) – Rytier so sekerou, pavúky, draky, mystické bytosti, vesmírne lode aj nanotechnologické materiály budúcnosti vytvorili kulisu festivalu PegasCon, na ktorom sa dnes v Prešove zišli milovníci vedeckej fantastiky a žánrov sci-fi, fantasy a hororu. V poradí štvrtý ročník festivalu im ponúkol široký výber prednášok a besied so spisovateľmi. Na workshopoch si návštevníci mohli vyfarbiť postavičky z kultových vedecko-fantastických filmov alebo si vyrobiť svoj vlastný svet fantázie.

Alexander Schneider z organizačného tímu pre TASR uviedol, že do programu zaradili profesionálnych prednášajúcich, ako aj nadšencov z radov fanúšikov, ktorí majú znalosti v týchto žánroch. „Našimi veľkými ťahúňmi festivalu sú českí spisovatelia Františka Vrbenská, Martin Antonín, okrem toho tu máme slovenského popkultúrneho teoretika Juraja Malíčka, všetci tu budú rozprávať o im blízkym témam. Okrem prednášok, ktoré bežia paralelne vo dvoch miestnostiach, tu máme aj štyri workshopy. Môžete si vyrobiť prútik z Harryho Pottera, vlastnú figúrku, ktorú si vymaľujete, môžete si skúsiť starú japonskú techniku viazania povrázkov zvanú kumihimo,“ opísal atmosféru festivalu Schneider.



Okrem vedeckej fantastiky dostala priestor aj reálna veda, ktorú predstavila Zuzana Tkáčová, spolupracovníčka Slovenskej akadémie vied a Slovenskej technickej univerzity v Košiciach. Účastníkom festivalu predstavila nanotechnologické materiály budúcnosti a priniesla aj niekoľko ukážok.

V čajovni Abarat si návštevníci môžu vyskúšať množstvo spoločenských hier s danou tematikou. K dispozícii je tiež knižnica s fantasy literatúrou. Navštívil ju aj Jozef Žarnay, prešovský autor sci-fi kníh, ktorý tu bol vlani v úlohe prednášajúceho, teraz ho tu prilákala atmosféra podujatia. „Tak ako zvyknem hovoriť, že moje knihy čítajú ľudia od deväť do 99 rokov, aj tento festival nemá vekové obmedzenia. Kto prepadol tomuto žánru, cíti sa tu ako doma," uviedol Žarnay, ktorý patrí k staršej generácii. Teší ho, že organizátori nezabudli ani na tohtoročné 50. výročie kultového seriálu Star Trek, ktorému venujú dvojhodinový priestor.

Vo večerných hodinách sa predstaví speváčka Eniesa s programom vlastných elfských piesní. Podujatie vyvrcholí premiérou hrdinskej fantasy komédie Dva dni v Šupave, ktorú pre festival napísala Alena Frajkorová. Ako na seba prezradila, od detstva zbierala figúrky drakov, milovala knihy fantasy žánru, hrala spoločenské hry s touto tematikou. To jej ostalo aj do dospelého veku. Program festivalu je rozvrhnutý na celý deň.