Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

Na Filozofickej fakulte PU otvorili Laboratórium starostlivosti o seba

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Ako hlavný hosť podujatia vystúpil dekan Fakulty sociálnej práce Univerzity v Kentucky profesor J. Jay Miller, ktorého zásluhou vzniklo prvé Self-Care Lab pri Univerzite Kentucky na svete.

Prešov 23. júna (TASR) - Inštitút edukológie a sociálnej práce Filozofickej fakulty (FF) Prešovskej univerzity (PU) v Prešove zorganizoval v spolupráci s viacerými partnermi medzinárodné vedecké sympózium s názvom Aktuálne výzvy pre sociálnu prácu. Jeho vyvrcholením bolo slávnostné otvorenie a spustenie prevádzky partnerského Laboratória starostlivosti o seba. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Anna Polačková.

Podujatia, ktoré sa konalo v spolupráci s Fakultou sociálnej práce Univerzity v Kentucky, Centrom pre edukáciu a výskum seniorov, Slovenskou sociologickou spoločnosťou a pod patronátom Európskej asociácie škôl sociálnej práce, sa zúčastnili odborníci nielen zo Slovenska, ale aj Rumunska, Cypru, USA či Bhutánu.

"Cieľom vedeckého sympózia, ktoré sa uskutočnilo s podporou vedecko-výskumných projektov, bolo reflektovať aktuálne výzvy sociálnej práce v národnom i medzinárodnom kontexte s dôrazom na oblasti starostlivosti o seba sociálnych pracovníkov a pracovníčok a ich klientov," uviedla Zuzana Poklembová z Inštitútu edukológie a sociálnej práce FF PU.

Ako hlavný hosť podujatia vystúpil dekan Fakulty sociálnej práce Univerzity v Kentucky profesor J. Jay Miller, ktorého zásluhou vzniklo prvé Self-Care Lab pri Univerzite Kentucky na svete.

"Ide o laboratórium zamerané na výskum a prax starostlivosti o seba pomáhajúcich profesionálov, ako aj vzdelávanie v oblasti starostlivosti o seba pre sociálnych pracovníkov, pedagógov, zdravotné sestry, orgány činné v trestnom konaní a študentov pomáhajúcich profesií," doplnila Poklembová.

Výstupom vedeckého sympózia bolo, okrem pokračujúceho výskumu v rámci iniciatívy Global self-care, aj slávnostné otvorenie a spustenie prevádzky partnerského Laboratória starostlivosti o seba na FF PU, ktoré je jediné svojho druhu v Európskej únii.

"Bude slúžiť vyučujúcim z Inštitútu edukológie a sociálnej práce a Inštitútu psychológie na výučbu sociálno-psychologických výcvikov, terapií, individuálneho poradenstva či iných disciplín. Avšak laboratórium môžu využívať aj samotní vyučujúci na relax v pohodlnom a príjemnom prostredí, s podporou príjemnej hudby a so zaujímavou knihou v ruke," zhodnotila prínos dekanka FF PU Beáta Balogová.