Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Regióny

Na centrá voľného času v Bratislave sa vyčlení vyše milióna eur

Peniaze si medzi sebou podelí päť centier, v ktorých bolo v tomto školskom roku prihlásených 3853 detí.

Bratislava 3. februára (TASR) - Zmena zákona o financovaní škôl a školských zariadení neohrozí existenciu centier voľného času (CVČ) v Bratislave. Myslí si to Veronika Gondoľová, zástupkyňa riaditeľa najväčšieho z nich, ktoré má sídlo na Hlinickej ulici v bratislavskej Rači.

"Čo sa týka centier hlavného mesta, tak určite nie. Možno niekde na dedinách, kde sú sústredené CVČ v nejakom okrese, možno tam dôjde k nejakým redukciám, ale u nás takéto hrozby necítime," uviedla.

Centrum na Hlinickej ulici podľa nej má v súčasnosti asi 1200 detí, z ktorých asi stovka pochádza z iných obcí. Ide najmä o deti, ktorých rodičia dochádzajú do hlavného mesta za prácou. "Zatiaľ sme peniaze z iných obcí nedostali. Budeme to musieť konzultovať s miestnymi úradmi a snažiť sa s nimi nejako dohodnúť," priblížila Gondoľová.

Bratislavská samospráva v tomto roku vyčlení zo svojho rozpočtu na fungovanie centier voľného času (CVČ) vyše 1,05 milióna eur. Tie si medzi sebou podelí päť centier, v ktorých bolo v tomto školskom roku prihlásených 3853 detí. Najväčšiu sumu plánuje metropola vyčleniť na CVČ na Hlinickej ulici, a to takmer 310.000 eur. Hlavné mesto zamestnáva v CVČ 29 pedagogických pracovníkov a viac ako 62 odborných zamestnancov. Ročné výdavky samosprávy na jedného žiaka sú na úrovni 273 eur.

Na základe novely zákona o financovaní škôl a školských zariadení dostanú od 1. januára peniaze na krúžky obce, kde majú deti trvalý pobyt. Zostáva potom na ich rozhodnutí, či peniaze posunú tam, kde deti chodia do krúžkov, alebo si zriadia vlastné záujmové činnosti.