Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Na Gajdošských fašiangoch vystúpi 120 účinkujúcich zo šiestich krajín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Festival sa začína už ráno tradičnou fašiangovou pochôdzkou gajdošov dedinou.

Malá Lehota 23. februára (TASR) – Okolo 120 účinkujúcich zo šiestich krajín Európy vrátane Škótska sa predstaví na 35. ročníku Gajdošských fašiangov v obci Malá Lehota v okrese Žarnovica. Tradičná prehliadka gajdošských sólistov aj zoskupení sa uskutoční od piatka (25. 2.) do nedele (27. 2.), a to nielen v Malej Lehote, ale aj v susedných obciach Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany.

„Program sme prispôsobili aktuálne platným protipandemickým opatreniam. Piatkový galaprogram v kultúrnom dome bude preto len pre asi 200 divákov, čo je polovica kapacity sály,“ uviedol pre TASR starosta Malej Lehoty Dušan Pacalaj.

Festival sa začína už ráno tradičnou fašiangovou pochôdzkou gajdošov dedinou. Predpoludním otvoria pred obecným úradom remeselný jarmok. Atrakciou bude súťaž o naj huspeninu 2022. Gajdošský workshop sa pre protipandemické opatrenia uskutoční v exteriéri pred kultúrnym domom.

Fašiangový gajdošský sprievod obcou bude v sobotu (26. 2.) aj vo Veľkej Lehote a v Jedľových Kostoľanoch. V tejto obci bude popoludní aj Gajdošská pasovačka – prijímanie nových učňov do Cechu slovenských gajdošov.

Podľa starostu Pacalaja cech dnes eviduje na Slovensku okolo 250 aktívnych hráčov na tomto originálnom hudobnom nástroji. V samotnej obci Malá Lehota sa aktuálne hraniu na gajdách venujú traja nadšenci.