Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Na Gemeri bola volebná účasť nízka

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Volebná účasť v okrese Rimavská Sobota dosiahla 53,40 percenta, s takmer 25 percentami hlasov skončila na prvom mieste Aliancia.

Rimavská Sobota/Revúca/Rožňava 2. októbra (TASR) - Volebná účasť v regióne Gemer bola v sobotňajších (30. 9.) predčasných parlamentných voľbách nízka, v okrese Rimavská Sobota najnižšia v rámci celého Slovenska. Voľby tu s náskokom vyhrala maďarská strana Aliancia, ktorej sa darilo aj v okrese Rožňava, kde obsadila druhé miesto. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Volebná účasť v okrese Rimavská Sobota dosiahla 53,40 percenta, s takmer 25 percentami hlasov skončila na prvom mieste Aliancia. So ziskom 17,85 percenta nasledoval Smer-SD, za ktorým skončil Hlas-SD (14, 30 percenta). Podľa dát štatistického úradu maďarská strana dominovala najmä v obciach na juhu okresu, v Tisovci či Hnúšti zvíťazil Smer-SD, ktorý získal najviac hlasov aj v samotnej Rimavskej Sobote.

Aliancii sa darilo aj v okrese Rožňava, kde so ziskom 16,73 percenta skončila na druhom mieste za stranou Smer-SD, ktorej dalo hlas takmer 17,5 percenta voličov. Viac ako desať percent hlasov pri účasti na úrovni 56,17 percenta v okrese získali aj Hlas-SD (15,66 percenta), koalícia OĽANO a priatelia, KÚ a Za ľudí (14, 91 percenta) a strana PS (11,6 percenta), ktorá zvíťazila v Rožňave. Volebná účasť v okrese presiahla 56 percenta.

Strana Smer-SD získala najviac hlasov, a to viac ako 21 percent, aj v okrese Revúca, kde sa na voľbách zúčastnilo takmer 53 percent voličov. Na druhom mieste skončila koalícia OĽANO a priatelia, KÚ a Za ľudí (18, 24 percenta), na treťom Hlas-SD (16,79 percenta). Nasledovala Aliancia, ktorej dôveru prejavilo takmer 12 percent ľudí. Maďarská strana zvíťazila vo viacerých obciach na juhu okresu, vyše 40 percent hlasov získala v meste Tornaľa.