Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na historickom bojisku pri Hostoviciach sa začali práce na zvonici

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Myšlienka postaviť na bojisku zvonicu, ktorá bude pripomínať smrť množstva vojakov, vznikla v roku 2015, keď Klub vojenskej histórie Beskydy organizoval turistický pochod na tieto miesta.

Hostovice 25. júna (TASR) – Na historickom bojisku pri Hostoviciach v okrese Snina začali dnes dobrovoľníci s prácami na výstavbe zvonice, ktorá by mala byť dokončená už toto leto. TASR o tom informoval Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie Beskydy (KVH Beskydy). „V tejto obci sa už podarilo obnoviť vojnový cintorín. V aktivitách, ktoré majú pripomenúť udalosti prvej svetovej vojny, však pokračujeme,“ uviedol s tým, že k zvonici povedie náučný chodník.

Počas prvej svetovej vojny prebiehala pri Hostoviciach intenzívna bojová činnosť. „Najmä v apríli 1915 počas Veľkonočnej bitky v Karpatoch na kopcoch nad obcou prebiehali urputné boje, ktoré si vyžiadali tisíce mŕtvych a ďalšie tisícky ranených,“ vysvetľoval historické pozadie Drobňák s tým, že tieto udalosti sú len veľmi slabo zmapované. V súčasnosti sa snažia dobrovoľníci tieto vojnové informácie sumarizovať. Myšlienka postaviť na bojisku zvonicu, ktorá bude pripomínať smrť množstva vojakov, vznikla v roku 2015, keď klub organizoval turistický pochod na tieto miesta.

Náklady na výstavbu zvonice predstavujú sumu takmer 10.000 eur. „Naše aktivity financujeme najmä z rôznych darov fyzických a právnických osôb. Pravidelne sa tiež uchádzame o rôzne dotácie a granty,“ konkretizoval Drobňák. Veľkou pomocou pre klub sú tiež financie získane asignáciou dvoch percent z dane.

Dobrovoľnícke medzinárodné tábory, v rámci ktorých sa začalo pracovať aj na zvonici v Hostoviciach, organizuje KVH Beskydy už od roku 2011. „Zúčastnilo sa ich už niekoľko desiatok osôb zo Slovenska, Maďarska, Poľska, Českej republiky, Rumunska a Slovinska. Títo ľudia odpracovali tisícky hodín,“ povedal Drobňák s tým, že všetkých spája záujem o históriu. Vďaka týmto táborom sa podľa jeho slov podarilo obnoviť niekoľko vojnových cintorínov, ale aj nadviazať priateľstvá. „Tábory tak neprispievajú len k obnove historického dedičstva, ale aj k budovaniu lepších susedských vzťahov medzi krajinami strednej Európy,“ dodal.

V tomto roku má klub naplánované štyri takéto tábory. „V rámci tohto sme začali aj s obnovou vojnového cintorína vo Veľkrope (okres Stropkov), ktorý rekonštruujeme už niekoľko rokov. Je to náročné, keďže ide o najväčší cintorín z prvej svetovej vojny na Slovensku,“ uviedol Drobňák s tým, že je tam pochovaných 8662 vojakov.

Klub vojenskej histórie Beskydy sa prioritne venuje výskumu udalostí prvej svetovej vojny. Inicioval tiež založenie vyšehradskej pracovnej skupiny pre starostlivosť o vojnové cintoríny. Tá spája občianske združenia zo strednej Európy, ktoré sa venujú starostlivosti o tieto pietne miesta.