Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Na Hlavnom námestí v Bratislave sa začali oslavy Dňa Európy

Bratislavčania si pripomenú aj 62. výročie podpísania Deklarácie Roberta Schumana, dokumentu, ktorý sa považuje za zárodok modernej európskej integrácie.

Bratislava 9. mája (TASR) – Na Hlavnom námestí v Bratislave sa dnes o 16.00 h začali oslavy narodenín Európskej únie (EÚ). Medzinárodný program plný hudby, divadla, pouličných umelcov a európskej atmosféry zorganizovalo Zastúpenie Európskej komisie a Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku. Chýbať nebudú ani tradičné žlté ruže, ktoré tento rok zaplavia nielen Bratislavu, ale aj ďalšie mestá. Program, nad ktorým prevzal záštitu primátor Milan Ftáčnik, potrvá do 20.30 h.

Na podujatí vystúpia Romano Trajo Gipsy Band z Maďarska, kúzelník Talostan a žonglér Alex zo Slovenska, pouličné divadlo Fadunito zo Španielska. Hudobné prekvapenie večera bude podľa organizátorov z Dánska. Na svoj Deň otvorených dverí pozýva v rámci osláv aj Francúzsky inštitút na Slovensku.

"Prostredníctvom týchto osláv chceme ľudí zabaviť, ale im aj pripomenúť, že sme všetci súčasťou jednej veľkej európskej rodiny. Slovensko do nej patrí už osem rokov. Napriek tomu je ešte stále veľa zaujímavostí v súvislosti s Európskou úniou, o ktorých možno mnohí nevedia," povedal vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

Bratislavčania si pripomenú aj 62. výročie podpísania Deklarácie Roberta Schumana, dokumentu, ktorý sa považuje za zárodok modernej európskej integrácie. "Stále málo ľudí na Slovensku vie, že 9. máj 1950 bol prvým krokom k tomu, čo dnes poznáme ako Európsku úniu. Aj tento rok chceme preto okrem zábavy priniesť našim občanom aj informácie o tom, čo im členstvo Slovenska v Európskej únii prináša," uviedol riaditeľ Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu Robert Hajšel.

Deň Európy sa stal jedným z európskych symbolov, akými sú napríklad vlajka EÚ, jej hymna alebo spoločná mena euro. Deň Európy identifikuje EÚ ako politickú entitu a dáva príležitosť, aby organizátori rôznymi aktivitami a oslavami približovali úniu k jej občanom aj jednotlivým národom, uvádza sa na stránke EÚ.