Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na hlohoveckom zámku pôjdu Po stopách strateného grófa Jozefa Erdödyho

Na snímke priestory zámku v Hlohovci fotené pri príležitosti prednášky Po stopách strateného grófa Jozefa Erdödyho na zámku v Hlohovci v nedeľu 21. februára 2016. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Monumentálny barokový zámok je najvýznamnejšou stavebno-historickou pamiatkou Hlohovca.


Hlohovec 21. februára (TASR) – Náučné popoludnie Po stopách strateného grófa Jozefa Erdödyho pripravili na dnes aktivisti z občianskeho združenia (OZ) Zámok Hlohovec. V rekonštruovaných renesančných priestoroch hlohovského zámku bude o bývalom majiteľovi panstva hovoriť riaditeľ Vlastivedného múzea Jozef Urminský.

Podujatie nadväzuje na rad aktivít, ktorými sa OZ snaží oživiť túto národnú kultúrnu pamiatku. Zámok v Hlohovci je majetkom mesta, ktoré však nemá prostriedky na jeho celkovú náročnú rekonštrukciu, hľadá preto vhodného investora. OZ koncom minulého roka za prostriedky programu Obnovme si svoj dom, z dvoch percent daní a podpory podnikateľských subjektov dokončilo vyčistenie a opravu časti prízemných priestorov, ktoré sprístupnilo s víziou konania kultúrnych podujatí i inštalovania expozície o dejinách zámku.

Uhorský kancelár a minister Jozef Erdödy (1754-1824) sa pričinil o zveľadenie nielen zámku, ale aj zámockého parku, ktorému dal jeho dnešnú podobu s terasami a vzácnymi platanmi, postavil empírové divadlo (1802), jazdiareň, stajne, veľký skleník. V roku 1802 ho navštívil v Hlohovci cisár František II. Erdödyho druhá manželka Alžbeta, rodená Meyerová, bola správkyňou hlohovského panstva i k nemu patriacich kúpeľov Piešťany od smrti manžela od roku 1824 až do roku 1855.

Monumentálny barokový zámok je najvýznamnejšou stavebno-historickou pamiatkou Hlohovca. Na jeho mieste stál voľakedy Hlohovský hrad vybudovaný v 10. storočí na starom slovanskom hradisku. Vzhľadom na svoju strategickú polohu zastával hrad v 12. a 13. storočí funkciu strážneho objektu. Od roku 1205 až do roku 1312 patril hrad Abovcom, neskôr Matúšovi Čákovi a rodu Thurzovcov. V roku 1720 prichádzajú na scénu Erdödyovci.