Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Na horách prevláda inverzia, v Tatrách je malé nebezpečenstvo zosuvov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Nebezpečné sú najmä najvyššie položené žľaby a muldy, ktoré sa nachádzajú na severných stranách, prípadne celý deň v tieni. Tu sa ešte môže nachádzať suchý previaty sneh.

Liptovský Hrádok 16. novembra (TASR) - Inverzné počasie posledných dní stabilizovalo snehovú pokrývku aj v najvyšších miestach. Preto platí vo Vysokých a Západných Tatrách len malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Ako informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS), uvoľnenie lavín je možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch.

"Nebezpečné sú najmä najvyššie položené žľaby a muldy, ktoré sa nachádzajú na severných stranách, prípadne celý deň v tieni. Tu sa ešte môže nachádzať suchý previaty sneh," uviedol. V popoludňajších hodinách si podľa neho treba dávať pozor na južné svahy, pretože je tam možné samovoľné uvoľnenie lavín z tepla. Snehová pokrývka v Nízkych Tatrách, Veľkej a Malej Fatre je malá a už niekoľko dní nepredstavuje väčšie nebezpečenstvo.

Vo štvrtok ráno prevládalo na horách jasné počasie s hmlami v dolinách. Sneh z predchádzajúcej periódy sneženia bol počas posledných dní v priebehu dňa roztopený a v noci zamrzol. "To pozitívne ovplyvnilo jeho stabilitu, na mnohých miestach sa vytvorila kôra alebo ľadová vrstva," vysvetlil Buliak.