Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na horách prevláda mierne lavínové nebezpečenstvo

Ranné hmly v Malej Fatre. V pozadí Martinské hole Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto a snežilo.

Liptovský Hrádok 18. apríla (TASR) - Vo vysokých polohách Vysokých, Západných a Nízkych Tatier, ako aj v Malej Fatre, je dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Veľkej Fatre je len malé riziko lavínových zosuvov, prvý stupeň. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS).

"Sneh z posledného sneženia zatiaľ padal pri minimálnom pôsobení vetra na tvrdší podklad. Na strmých svahoch je len mierne spevnený a uvoľnenie prachových lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Miestami sa môžu vyskytnúť menšie spontánne lavíny a splazy, najmä na skalných platniach a strmých trávnatých svahoch," upozornil.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto a snežilo. Na hrebeňoch prevládal mierny vietor západných smerov rýchlosťou do piatich metrov za sekundu. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozmedzí od mínus ôsmich do mínus jedného stupňa Celzia.

"Za poslednú periódu sneženia pripadlo v polohách od 1000 metrov nad morom až do 20 centimetrov nového prachového snehu. Sneh padal pri malom pôsobení vetra a je relatívne rovnomerne rozmiestený. Z predchádzajúceho ochladenia sa v snehovej pokrývke nachádzajú vrstvy menej stabilných krúpok, koncentrované na strmých svahoch pod skalnými stenami," dodal lavínový špecialista s tým, že na takýchto miestach treba byť obzvlášť opatrný.