Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na horách stále trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR /HZS

Obzvlášť nebezpečné sú žľaby s východnou a južnou orientáciou, kde je uvoľnenie lavín možné už pri malom dodatočnom zaťažení.

Liptovský Hrádok 13. februára (TASR) - Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aj dnes trvá vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách. Nebezpečné sú najmä svahy strmšie ako 30 stupňov a od nadmorskej výšky 1500 metrov nad morom. TASR o tom informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Lavínové nebezpečenstvo je podľa neho veľmi lokálne. Obzvlášť nebezpečné sú žľaby s východnou a južnou orientáciou, kde je uvoľnenie lavín možné už pri malom dodatočnom zaťažení. V Malej Fatre a Veľkej Fatre je mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň. V Malej Fatre od 1200 metrov, vo Veľkej v celom profile. Nový sneh vo všetkých pohoriach nie je dostatočne prepojený s podkladovou vrstvou, preto hrozí aj výskyt malých samovoľných lavín, najmä okolo poludnia.

Na horách bolo dnes ráno prevažne zamračené s hmlou. Oproti predchádzajúcim dňom sa oteplilo. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozmedzí od mínus desať do mínus dvoch stupňov Celzia. Vietor sa utíšil, na hrebeňoch Tatier fúkal vietor s rýchlosťou do 40 kilometrov za hodinu. Za posledných 24 hodín pripadlo od päť do 15 centimetrov prachového snehu, hrúbka snehu z poslednej periódy sneženia v Tatrách a vo Veľkej Fatre dosahovala 20 až 75 centimetrov, v Malej Fatre 15 až 35. V týchto dňoch je potrebná znalosť posúdenia stability snehovej pokrývky, nakoľko nový vlhký sneh je rozmiestnený veľmi nerovnomerne.