Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Na hornej Nitre hubári varili vianočnú kapustnicu z čerstvých húb

Niektorí hubári na hornej Nitre v okolí Prievidze, si dnes mohli štedrovečernú kapustnicu alebo vianočnú polievku navariť z čerstvo nazbieraných húb. Už totiž dlhšie panuje teplé, takmer jarné počasie, kvitnú niektoré kvety, začínajú sa rozvíjať na vŕbach bahniatka, čo sú to stále vhodné podmienky aj na rast húb. Na snímke plamienka zimná 24. decembra 2015. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Už totiž dlhšie panuje teplé, takmer jarné počasie, čo sú stále vhodné podmienky aj na rast húb.

Prievidza/Malinová 24. decembra (TASR) – Niektorí hubári na hornej Nitre v okolí Prievidze si dnes mohli štedrovečernú kapustnicu alebo vianočnú polievku navariť z čerstvo nazbieraných húb. Už totiž dlhšie panuje teplé, takmer jarné počasie, kvitnú niektoré kvety, začínajú sa rozvíjať na vŕbach bahniatka, čo sú stále vhodné podmienky aj na rast húb.

Vo väčšom množstve sa nachádzajú predovšetkým trsy plamienky zimnej, ktoré sa dajú nájsť na odumretom dreve vŕb, jelší alebo iných drevín v blízkosti potokov. Neprestali rásť ani hlivy ustricovité. Na dnešnú hubársku vychádzku sa pod Strážovské vrchy so svojou dcérou Natáliou vybral skúsený hubár, amatérsky mykológ Jozef Vaš z Malinovej. Inšpirovalo ho, že plamienky mu narástli aj na dvore na uskladnenom palivovom dreve. Ďalšie našiel pri potoku Chvojnica pretekajúcom dedinou. Ale pozrel sa aj do hory. Aké bolo jeho prekvapenie, že okrem niekoľkých hlív našiel pod jednou borovicou aj zdravú kučierku veľkú. Je to mimoriadne aromatická huba, vhodná práve do polievok.



„Potešilo ma to, pretože sa mi stalo po prvý raz, že manželka mohla dať do kapustnice túto čerstvú, chutnú hubu, ktorú som počas letnej sezóny viackrát domov priniesol. Prekvapilo ma, že rastie doteraz,“ povedal hubár. Podľa neho v lese, skryté pod hnijúcim lístím, môžu rásť aj iné druhy húb. Zajtra, pozajtra sa pôjde pozrieť, či náhodou nevyrástli aj dubáky alebo suchohríby.