Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Turisti môžu v obci Podzámčok navštíviť nielen hrad Dobrá Niva

V podhradí hradu Dobrá Niva sa nachádza aj zaujímavý malý cintorín s niekoľkými kamennými krížmi, ktoré sú na Slovensku svojím tvarom zriedkavé. V Podzámčoku 18. septembra 2023. Foto: TASR Jozef Poliak

Hrad bol vybudovaný na konci 13. storočia. Čulý život tam bol počas vrcholného a neskorého stredoveku v 14. až 16. storočí.

Podzámčok 18. septembra (TASR) - Do obce Podzámčok v okrese Zvolen lákajú turistov predovšetkým zrúcaniny hradu Dobrá Niva nachádzajúce sa neďaleko cesty I/66, smerujúcej do Krupiny. Hrad sa stal príťažlivejším pre návštevníkov iba pred niekoľkými rokmi po tom, ako sa tam uskutočnil archeologický výskum a v okolí sa nainštalovali informačné tabule, schody a lavičky.

Ako pre TASR uviedla starostka Mária Hrčková, o okolie kultúrnej pamiatky sa dnes stará obec. "Areál pravidelne kosíme a chceme ho ešte viac zveľadiť a spraviť atraktívnejším pre návštevníkov," povedala TASR.

Podľa archeologičky Noémi Beljak Pažinovej, ktorá na hrade realizovala v rokoch 2013 a 1014 archeologický výskum, bola vtedy objavená bohatá kultúrna vrstva obsahujúca početné keramické zlomky, hlavne renesančnej keramiky, kovové a kostené predmety, kachlice, zvieracie kosti i taviace tégliky. K vzácnym nálezom patril denár Žigmunda Luxemburského.

V podhradí sa nachádza aj malý cintorín s niekoľkými kamennými krížmi, ktoré sú na Slovensku svojím tvarom zriedkavé. Je predpoklad, že sú tam pochovaní obyvatelia hradu, ktorí tam žili naposledy ešte niekedy koncom 17., respektíve na začiatku 18. storočia.

Hrad bol vybudovaný na konci 13. storočia. Čulý život tam bol počas vrcholného a neskorého stredoveku v 14. až 16. storočí. Výrazné stavebné aktivity sa na hrade realizovali v období renesancie. Posledným majiteľom hradu bola rodina Esterházyovcov, ktorá ho získala začiatkom 17. storočia. Koncom 17. storočia, respektíve začiatkom 18. storočia majitelia a užívatelia hrad postupne opustili a objekt začal pustnúť.