Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Na hrade Čabraď bude desaťdňová dobrovoľnícka brigáda

Podobne ako na hrade Čabraď dobrovoľníci pomáhajú pri obnove hradu Lednica. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Hrad Čabraď vznikol približne v polovici 13. storočia. V roku 1276 bol jeho majiteľom comes Derš z rodu Huntovcov. V minulosti chránil prístup k banským mestám a preto oň často bojovali rôzne vojská.

Čabraď 19. júla (TASR) - Približne 15 našich a zahraničných dobrovoľníkov bude najbližších desať dní pracovať na obnove hradu Čabraď v okrese Krupina. Ich pobyt ako workshop v rámci projektu Horúca malta - dedičstvo našich predkov, hradí okrem iných aj Nadačný fondu Telekom prostredníctvom Nadácie Pontis.

"Zhruba polovica dobrovoľníkov bude zo zahraničia. Zúčastnia sa vďaka spolupráci s občianskym združením Inex Slovakia," povedal TASR Albert Loydl, predseda združenia Rondel, ktoré od roku 2000 pravidelne pracuje na revitalizácii hradu. "Je to historicky prvá takáto spolupráca a dúfame, že nie posledná," dodal.

Dobrovoľnícky tábor

V rámci tábora sa dobrovoľníci oboznámia s problematikou záchrany kultúrnej pamiatky, s technológiou murovania vápennou horúcou maltou a prakticky si budú môcť vyskúšať, ako sa murujú kamenné murivá, či ukladajú skládky z nasucho ukladaných kameňov. Podchytením drobných statických porúch, ako sú diery v základoch múrov, prípadne ohrozené klenby okenných otvorov sa zlepší stav pamiatky a predĺži jej existencia a zachovanie pre budúce pokolenia.

Združenie Rondel zorganizovalo tento rok už štyri podobné brigády, vždy sa však konali len počas víkendov. "Toto je prvý rozsiahlejší, keď chceme, aby práce na obnove viac pokročili," pripomenul Loydl.

Združenie Rondel

Na obnove hradu sa nepodieľa len združenie Rondel, ale aj obec Čabradský Vrbovok. Tento rok získala z programu Obnovme si svoj dom Ministerstva kultúry (MK) SR 8000 eur na zastrešenie tretej vstupnej brány. Projekt má zamedziť vplyvu zrážkovej vody, ktorá negatívne vplývala na klenbu suterénu.

"Objektu významne pomôže, keď sa odvodní a odstránia sa aj nánosy sutín na klenbách. Tie v niektorých miestach dosahujú až trojmetrovú hrúbku," uviedol Loydl. Zastrešenie na základe práve prebiehajúceho výberu vykoná stavebná firma.

Ilustračná foto
Foto: TASR/Tomáš Doboš


Prvú tohtoročnú brigádu na obnove hradu zorganizovalo združenie Rondel už v marci. Niekoľko dobrovoľníkov skontrolovalo stav hradu po zime, vyťažilo piesok a kameň na murovanie. Ďalšia väčšia brigáda bola koncom apríla. Na nej zrealizovali výmurovky statických porúch technológiou horúcej malty, povypĺňali kaverny v základoch murív a vyšpárovali líca hradieb.

Obnovme si svoj dom

Obec Č. Vrbovok získala už vlani na historický výskum a zabezpečenie statiky tretej vstupnej brány z programu Obnovme si svoj dom Ministerstva kultúry (MK) SR 6000 eur. Grant vo výške 5444 eur na obnovu hradu dostalo v roku 2008 z Nadácie VÚB aj združenie Rondel. Podľa predsedu združenia sa im za uplynulé roky podarilo z časti zakonzervovať dochovanú architektúru hradu a zabrániť jej ďalšiemu znehodnoteniu.

Za 12 rokov sa na obnove hradu pod krídlami združenia podieľalo asi 240 ľudí, prevažne dobrovoľníkov zo Slovenska a Česka, ale aj niektorých ďalších krajín Európy. Okrem podpory od rôznych fondov a nadácií združenie financuje svoju činnosť najmä z príspevkov dvoch percent z daní. Peniaze smerujú hlavne na nákup stavebného materiálu.

Hrad Čabraď

Hrad Čabraď vznikol približne v polovici 13. storočia. V roku 1276 bol jeho majiteľom comes Derš z rodu Huntovcov. Tento zabudnutý klenot chránil v minulosti prístup k banským mestám a preto oň často bojovali rôzne vojská. Na začiatku 14. storočia hrad dobyl Matúš Čák a v polovici 15. storočia ho obsadilo vojsko Jána Jiskru. Od roku 1622 bol majetkom Petra Koháryho. V majetku rodu zostal až do svojho zániku v roku 1812, kedy ho posledný mužský potomok Koháryovcov dal podpáliť. Odvtedy pustol. Zaujímavosťou je, že hrad sa nachádza na území Štátnej prírodnej rezervácii na ochranu plazov.