Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Na hrade Čabraď pracujú najmä na záchrane severného paláca

Hrade Čabraď v okrese Krupina, archívne foto Foto: FOTO TASR - Jozef Poliak

Koncom júla sa na hrade uskutočnil dvojtýždňový medzinárodný tábor v spolupráci s Inex Slovakia, kde sa do záchranných prác zapojilo osem zahraničných dobrovoľníkov.

Čabraďský Vrbovok 25. augusta (TASR) - Záchrana severného paláca bola hlavnou náplňou tohtoročných sezónnych prác na hrade Čabraď v okrese Krupina. Združenie Rondel, ktoré ich realizuje, získalo na projekt podporu z Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis.

"Doteraz sme robili na záchrane východného okna v severnej stene paláca, na ktorom sa domurovala tehlová klenba a doplnilo chýbajúce murivo. Zároveň sa zrekonštruovala nika vedľa neho a momentálne sa finišuje v záchrane stredného okna, ktorému tiež bolo treba domurovať jednu stranu a tehlovú klenbu," povedal TASR zástupca združenia Albert Loydl. Okrem toho sa premurovala časť koruny muriva, aby nedošlo k jej rozpadu, upravili sa chodníky a odstraňovala sa sutina od východnej steny sýpky a z prvej bašty.

"S prácami na hrade pomohli aj zamestnanci Telekomu, ktorí v rámci dobrovoľníckych aktivít pomohli s dopravou a uskladnením stavebného materiálu a s čistením hradu od náletovej vegetácie," pripomenul Loydl.

Koncom júla sa na hrade uskutočnil dvojtýždňový medzinárodný tábor v spolupráci s Inex Slovakia, kde sa do záchranných prác zapojilo osem zahraničných dobrovoľníkov z rôznych kútov sveta. Po ňom sa realizoval päťdňový archeologický výskum, zameraný na zistenie tvaru a zachovanosti základov západného portálu druhej vstupnej brány. Do výskumu boli okrem Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied zapojení aj študenti Katedry archeológie stredoveku z ELTE v Budapešti.

Výskum podľa Loydla priniesol zaujímavé poznatky o tvare pôvodného portálu. "Na ich základe sa dá prikročiť k čiastočnej rekonštrukcii," dodal.

Vďaka spoločnosti Ornth z Banskej Bystrice sa podarilo zamerať aj novoodkryté murivo portálu brány, urobiť cez ňu rezy, či fotogrametricky zamerať ohrozenú stavbu západnej veže horného hradu. "Na základe poznatkov je možné spracovať projektovú dokumentáciu pre plánované rekonštrukcie, ktoré chystáme v nasledujúcich rokoch," poznamenal.

Keďže sezóna ešte celkom neskončila, členovia združenia a dobrovoľníci majú v pláne ešte zrekonštruovať interiérovú stenu hradu s dverami v sýpke, upraviť pivničku pod sýpkou, či domurovať menšie poruchy. "Jesenné mesiace zase využijeme na prípravu projektov na budúci rok, či na spracovanie podkladov k dlho chystanej brožúrke o hrade," doplnil Loydl.

Hrad Čabraď vznikol približne v polovici 13. storočia. V roku 1276 bol jeho majiteľom gróf Derš z rodu Huntovcov. Tento zabudnutý klenot chránil v minulosti prístup k banským mestám a preto oň často bojovali rôzne vojská. Na začiatku 14. storočia hrad dobyl Matúš Čák Trenčiansky a v polovici 15. storočia ho obsadilo vojsko Jána Jiskru. Od roku 1622 bol majetkom Petra Koháryho. V majetku rodu zostal až do svojho zániku v roku 1812, kedy ho posledný mužský potomok Koháryovcov dal podpáliť. Odvtedy pustol. Zaujímavosťou je, že hrad sa nachádza na území Štátnej prírodnej rezervácii na ochranu plazov.