Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Na hrade Modrý Kameň bude cez víkend rozlúčka s prázdninami

Na snímke dolný priestor zrúcaniny hradu Modrý Kameň. Foto: TASR/Silvia Tannhauserová

Verejnosti sprístupnia expozície hračiek a vyskúšajú si aj vodenie rôznych druhov bábok.

Modrý Kameň 31. augusta (TASR) - Na hrade Modrý Kameň bude cez víkend rozlúčka s prázdninami. Verejnosti sprístupnia expozície hračiek a vyskúšajú si aj vodenie rôznych druhov bábok. TASR o tom informovala Dáša Ďuríková z Múzea bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea (SNM).

Ako ďalej uviedla, program pre záujemcov pripravujú v sobotu (2. 9.) od 10.00 do 17.00 h. "Počas poslednej prázdninovej soboty budú sprístupnené aj historická expozícia, kaplnka svätej Anny, podzemné chodby a aj vyhliadka z bašty," objasnila. Dodala, že v bábkoherni múzea si návštevníci vyskúšajú vodenie rôznych druhov bábok, napríklad maňušky, marionety a javajky. "Zábava bude aj pri hradnej pátračke, vyskúšať tiež bude možné historickú lukostreľbu aj život na stredovekom hrade," priblížila.

Ďuríková poznamenala, že v remeselných dielňach múzea si ľudia vyskúšajú výrobu drevenej hračky pod vedením miestneho rezbára. "Do tajov výroby hračky z drôtu ich zas uvedie skúsený pedagóg. Odmenou pre každého účastníka bude vlastnoručne zhotovená hračka," podotkla. K dispozícii bude aj výstava obrazov Mariána Kompánka v barokovej v sále východného krídla kaštieľa. "Predpoludnie spestrí Bábkové divadlo Morgonrock, jedno z najznámejších slovenských kočovných bábkových divadiel," zdôraznila a spomenula, že interaktívnym a humorným spôsobom vysvetlia deťom princípy triedenia odpadu a nákupu bez obalu.

Na jar tohto roka ukončili obnovu severného krídla barokového kaštieľa hradu Modrý Kameň. Rekonštrukcia tak sprístupnila návštevníkom aj doposiaľ málo využívané priestory kaštieľa. Projekt nadväzoval na obnovu východného krídla barokového kaštieľa v roku 2017.