Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké vytvorili dočasnú kaplnku

Na archívnej snímke z 12. marca 2022 utečenkyňa z Ukrajiny stojí pred tabuľou s nápisom CLO na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode v obci Vyšné Nemecké. Foto: TASR - Jakub Kotian

Stan pre centrum duchovnej pomoci postavili v predchádzajúcich dňoch.

Vyšné Nemecké 14. marca (TASR) – Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké otvorili dočasnú kaplnku pre utečencov z Ukrajiny, ako aj pre dobrovoľníkov. V kaplnke sa budú slúžiť i pravidelné bohoslužby. Na svojej webovej stránke o tom informuje Gréckokatolícka eparchia Košice.

Priestor dočasnej kaplnky má slúžiť utečencom z Ukrajiny na krátky oddych, modlitbu a prípadný duchovný rozhovor s kňazmi a zasvätenými osobami, ktoré sa budú v stane pravidelne striedať. „Zároveň toto miesto bude aj duchovným zázemím pre dobrovoľníkov, kde môžu načerpať posilu na svoju službu,“ uvádza s tým, že súčasťou humanitárnej pomoci sa tak stala i duchovná služba a priestor na zastavenie sa a stíšenie.

Stan pre centrum duchovnej pomoci postavili v predchádzajúcich dňoch. V nedeľu (13. 3.) ho pre verejné bohoslužby požehnal arcibiskup Cyril Vasiľ SJ, ktorý vyzdvihol význam takéhoto miesta na hranici.

Kaplnka vznikla prostredníctvom spolupráce a iniciatívy zástupcov Maltézskeho rádu, Gréckokatolíckej eparchie Košice a Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR.