Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na priechodoch v Ubli a Vyšnom Nemeckom evidujú viac cestujúcich

Snímka zo slovensko-ukrajinského hraničného priechodu Ubľa - Malé Berezné. Foto: TASR - Marek Klekner

Zvýšený počet cestujúcich prestupujúcich hranicu evidujú najmä vo Vyšnom Nemeckom.


Ubľa/Vyšné Nemecké 11. januára (TASR) – Na hraničných priechodoch v Ubli a Vyšnom Nemeckom evidujú v posledných dňoch nárast počtu cestujúcich aj o približne 40 %. Ako TASR informovala regionálna hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach Klára Baloghová, táto situácia súvisí predovšetkým s návratom osôb s bydliskom na Ukrajine do práce v rôznych štátoch Európskej únie (EÚ), najmä v Českej republike po ukončení sviatkov.

Ďalším z dôvodov je podľa jej slov cestovanie za účelom zimnej turistiky. Zvýšený počet áut na hraničných priechodoch je spojený tiež s cestujúcimi, ktorí na Slovensko vstupujú a vzápätí sa vracajú na Ukrajinu v dôsledku tamojšej legislatívy. Podľa nej musia majitelia vozidiel so zahraničnými evidenčnými číslami raz za päť dní opustiť územie Ukrajiny. "Ústup náporu na hraničné priechody očakávame v smere z Ukrajiny až po skončení vianočných a novoročných sviatkov na Ukrajine, teda až po 14. januári 2017," doplnila.

Zvýšený počet cestujúcich prestupujúcich hranicu evidujú najmä vo Vyšnom Nemeckom. "V prípade autobusov je to niekedy aj trojnásobok v porovnaní s bežným dňom v roku 2016," vysvetlila. Kým napr. v priebehu jedného dňa tu v januári vybavili colníci na vstupe 630 až 680 osobných vozidiel a 2600 až 2827 cestujúcich, v novembri vlaňajšieho roka to bolo 473 áut a 1702 ľudí. V Ubli je, ako sama tvrdí, situácia miernejšia. Colníci tu v januári vybavili denne približne 380 osobných vozidiel a 996 cestujúcich, čo je porovnateľné s novembrom minulého roka, kedy to bolo 321 áut a 916 ľudí. Doplnila, že významne stúpol počet mikrobusov.

Čas čakania sa podľa aktuálnej situácie na hraničných priechodoch podľa Baloghovej menil od priebežne až po päť hodín. "Posilnili sme aj výkon služby v týchto dňoch, ale kontroly vozidiel a cestujúcich je našou povinnosťou vykonávať dôsledne, nakoľko práve colníci sa významne podieľajú na zaistení bezpečnosti a ochrany EÚ na vonkajšej hranici," vysvetlila s tým, že každý prípad je individuálny. Ak má colník podozrenie z porušenia predpisov alebo ich zistí, automaticky sa predlžuje vybavenie cestujúcich. Podobne aj neuposlúchnutie výzvy a odmietanie povinnej súčinnosti cestujúceho zdržiava plynulé vybavovanie, pričom v závažných prípadoch colníci udelili v tejto súvislosti aj pokuty.

Medzi najčastejšie porušenia predpisov, ktoré v tomto období zaznamenali, patrí dovoz cigariet a alkoholických nápojov nad povolený zákonný limit, ale aj mäsových výrobkov alebo iného tovaru živočíšneho pôvodu, na ktorý sa vzťahujú zákazy a obmedzenia.