Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na Hrone sa opäť rozhoreli boje operácie Südwind

Ilustračné foto. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Do ukážok ťažkých bojov z druhej svetovej vojny je zapojených vyše 250 vojakov zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska, Rumunska a Rakúska.


Pohronský Ruskov 13. augusta (TASR) – Ukážky z najprudších bojov druhej svetovej vojny na našom území ponúka podujatie Südwind organizované Vojenským historickým múzeom v Pohronskom Ruskove v okrese Levice. V priebehu dnešnej nedele tu môžu návštevníci uvidieť historickú ťažkú bojovú techniku, ruské samohybné húfnice, nemeckého stíhača tankov a ďalšiu dobovú vojenskú techniku.

V rámci programu sa odohrávajú inscenované boje z prvej a druhej svetovej vojny, ale aj ukážky Československej ľudovej armády a činnosti polície i hasičského a záchranného zboru. „K hlavným ťahákom však patria ukážky z bojov na Hrone. Front sa tu počas druhej svetovej vojny zastavil na celé tri mesiace, takže tieto boje patrili k najdlhším a najprudším na území Slovenska. Sú známe aj ako operácia Südwind, podľa ktorej je celé naše podujatie pomenované,“ uviedol Ladislav Žákovič z Vojenského historického múzea v Pohronskom Ruskove.

Do ukážok ťažkých bojov z druhej svetovej vojny je zapojených vyše 250 vojakov zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska, Rumunska a Rakúska. „Máme postavenú takú menšiu dedinku, v ktorej prebiehajú boje pešiakov i ťažkej techniky a zapoja sa aj lietadlá, ktoré budú bojisko bombardovať,“ povedal Žákovič.