Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Na južnej strane Chopku sa môže začať s lyžovačkou

Nízkotatranské lyžiarske stredisko Jasná, ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Zimná sezóna v lyžiarskom stredisku Jasná Nízke Tatry sa oficiálne začne tradičnou párty tentoraz v hollywoodskom štýle 5. decembra 2015.

Jasná 16. novembra (TASR) - Na južnej strane Chopku sa vďaka priaznivým mrazivým podmienkam počas uplynulého víkendu spustili snežné delá. Plnohodnotné spustenie technického zasnežovania na severnej strane Chopku v Jasnej sa predpokladá od piatka 20. novembra, prípadne soboty (21.11.), podľa vývoja počasia.

"Teploty v rozmedzí od mínus 3,5 do mínus 5,5 stupňov Celzia, severozápadný vietor a dobrá vlhkosť vzduchu umožnili v sobotu (14.11.) spustiť 20 snežných tyčí na južnej strane Chopku. Zasnežovanie zjazdovky č. 33, Chopok - Predné Dereše, bude prebiehať aj v nasledujúcich dňoch, z dneška na utorok (17.11.) a zo stredy na štvrtok (19.11.)," povedala pre TASR hovorkyňa strediska v Nízkych Tatrách Zuzana Fabianová. Ak vyjde predpoveď počasia na najbližšie obdobie, na južnej strane Chopku sa bude podľa jej slov pokračovať v zasnežovaní ďalších zjazdoviek č. 36 s názvom Krupová – Srdiečko a č. 31 Srdiečko – Kosodrevina.

Ako ďalej uviedla Fabianová, podľa vyhovujúcich podmienok, ktorými sú teplota, vlhkosť vzduchu, vietor a jeho smer, potrebných pre zasnežovanie, sa začnú na severnej strane Chopku zasnežovať zjazdovky 1a, 1b, 1c, teda hlavný ťah z Chopku (2004 m n.m.) smerom na Priehybu (1380 m n.m.) a takisto aj zjazdovky v nižších polohách, ako sú Lúčky, Turistická, FIS a Biela púť.

"Zimná sezóna v lyžiarskom stredisku Jasná Nízke Tatry sa oficiálne začne tradičnou párty tentoraz v hollywoodskom štýle 5. decembra 2015. Tatranci robia všetko preto, aby Perinbabe so snežením pomohli už teraz, pripravili dobrý podklad na zjazdovkách, úspešne odštartovali prvú sezónnu lyžovačku a privítali 5. a 6. marca 2016 na tatranských svahoch špičkové lyžiarky na pretekoch Svetového pohára žien v alpských disciplínach," informovala hovorkyňa.

Vo Vysokých Tatrách na Štrbskom Plese a v Tatranskej Lomnici sú všetky systémy technického zasnežovania otestované a pripravené na prvé dlhšie trvajúce mrazy, ktoré by mali prísť aj do tejto lokality koncom týždňa. "Už 27. novembra si návštevníci Hrebienka budú môcť pozrieť krásu ľadu v podobe Tatranského ľadového dómu a 29. - 31. januára 2016 neoficiálne majstrovstvá sveta v tesaní ľadových sôch Tatry Ice Master," dodala na záver Zuzana Fabianová.