Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

VIDEO: V Považskom Chlmci sa bicyklovalo proti rakovine

Na snímke účastníci podujatia Na kolesách proti rakovine v rámci 14. ročníka rovnomennej kampane v Považskom Chlmci pri Žiline 3. septembra 2016. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Súčasťou programu bola verejná zbierka pre Nadáciu Výskum rakoviny na zakúpenie dôležitých prístrojov.


Žilina 3. septembra (TASR) – Jazdou po uliciach žilinskej mestskej časti Považský Chlmec sa dnes niekoľko desiatok cyklistov všetkých vekových kategórií zapojilo do 14. ročníka kampane Na kolesách proti rakovine.

Po jazde pre nich občianske združenie (OZ) Budúcnosť Považského Chlmca pripravilo na miestnej Poľovníckej strelnici pri rieke Váh guľáš, občerstvenie, športové a zábavné hry. "Do kampane Na kolesách proti rakovine sme sa zapojili druhýkrát. Tohto roku organizačný tím navrhol, aby sme ukázali aj ľuďom, ktorí sa nezapoja, že ide ozaj o dobrú vec. Aby sa nabudúce pripojili," povedala predsedníčka OZ Budúcnosť Považského Chlmca Anna Smikoňová.

Manažér Nadácie Výskum rakoviny a koordinátor kampane Na kolesách proti rakovine Ján Juráš podotkol, že čím je organizátor podujatia v rámci kampane menší, tým je úspech zaručenejší. "A pre mňa je dôležitý aj výnos zbierky. Tento rok máme v pláne kúpiť dva veľmi dôležité prístroje a nedopustím, aby sa to nestalo. Súčasťou dnešného programu je verejná zbierka pre Nadáciu Výskum rakoviny na zakúpenie dôležitých prístrojov - Systému na produkciu ultračistej vody pre náročné kritické laboratórne aplikácie a Identifikačný systém nádorových vzoriek a zariadení s využitím 1D a 2D kódov," uviedol Juráš.

Ocenil aj fantáziu účastníkov podujatí v rámci kampane Na kolesách proti rakovine. "Mali sme kancelárske stoličky na kolesách, nemocničnú posteľ, bicykle, trojkolky, kolobežky, skejtbordy, odrážadlá. Veľmi si vážime, keď prídu naši postihnutí spoluobčania na vozíkoch. Tam je dojem ešte väčší, že aj títo ľudia, ktorí sami potrebujú pomoc, pomáhajú," doplnil koordinátor kampane Na kolesách proti rakovine.

Do dnešnej jazdy sa osobne zapojil aj predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár. "Treba byť vďačný každému, kto akýmkoľvek spôsobom prejaví podporu a solidaritu s tými, ktorí trpia touto zákernou chorobou, prítomnou v takmer každej rodine. Preto sme radi, že ŽSK sa mohol pridať podporou akcie, ktorá má za cieľ podporovať výskum na zmiernenie útrap ľudí, konfrontovaných s rakovinou," dodal predseda ŽSK.