Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na kolesách proti rakovine

Foto: Na kolesách proti rakovine

Na kolesách proti rakovine v rámci Svetového dňa výziev v mestských častiach Bratislavy Devínska Nová Ves a Rača.

Bratislava 17. mája (OTS) - V stredu 30. mája 2018 sa stretnú v priateľskom súboji obyvatelia mestských častí Bratislava-Devínska Nová Ves a Bratislava-Rača v akcii kampane Nadácie Výskum Rakoviny Na kolesách proti rakovine počas Svetového dňa výziev (World Challenge Day).
Foto: Na kolesách proti rakovine/ARTPRO

Kde sa rozhýbe viac obyvateľov v minimálne 15 minútovom organizovanom telesnom pohybe (telocvik, beh, tanec, futbal, tenis)? Kde rozkrútia viac kolies proti rakovine? Kde vyzbierajú viac do pokladničiek Nadácie Výskum rakoviny? Nech to bude kdekoľvek, víťazmi budú všetci!

Počet obyvateľov (zdroj www.bratislava.sk):
Devínska Nová Ves: 17 087
Rača: 23 165
Ambasárdorkou podujatia je viceprimátorka hlavného mesta SR Bratislavy MUDr. Iveta Plšeková.


Úlohou organizátorov je zaregistrovať všetkých účastníkov, ktorí splnia podmienky aspoň 15 minútových športových aktivít na najrôznejších kolieskových zariadeniach (bicykle, kolobežky, trojkolky, odrážadlá, skateboardy, korčule, detské kočíky, vozíky pre hendikepovaných…), ale aj iných športových aktivít a o do 20.00 hod. zosumarizovať a zverejniť počet aktívnych účastníkov a výnos zbierky pre Nadáciu Výskum Rakoviny. Sumarizáciu budú robiť komisie zložené z miestnych a súperových občanov a zástupcov Nadácie Výskum Rakoviny. Súčasťou podujatia budú ďalšie osvetové a kultúrne aktivity.

Po celý deň bude prebiehať zbierka pre Nadáciu Výskum Rakoviny s predajom jej propagačných „maličkostí“ s logom kampane Na kolesách proti rakovine: tričká, šiltovky, batohy, okuliare, prívesky, náramky, odznaky.
Výnos zbierky poslúži na zakúpenie SYSTÉM OBRAZOVEJ ANALÝZY, ktorého súčasťou sú špeciálny mikroskop, citlivá kamera a počítač so špeciálnym softvérom. Jeho získanie a využívanie bude neoceniteľné v základnom a aplikovanom výskume biológie nádorových buniek a v diagnostike. Vedcom poskytne komplexný pohľad na špecifické parametre nádorových buniek v širokom spektre tak zákerného ochorenia ako je rakovina. Zariadenie poslúži ďalej pri výuke a ako cenný archív nálezov a pozorovaní s možnosťou ďalšieho spracovania. Cena tohto zariadenia presahuje 25 tisíc eur.

Podrobnejší program v Devínskej Novej Vsi:
V Devínskej Novej Vsi sa začnú aktivity už o 8.00 hod. v základných a materských školách, sociálnych zariadeniach, v športových kluboch a organizáciách.
10.00 hod. Otvorenie parku Charkovská – cvičenie pre mamičky a deti
10.30 – 12.00 Kultúrny a športový program v parku Charkovská
17.00 hod. záverečný ceremoniál – Istrijská 26, verejné priestranstvo pred DATACENTROM, Cyklomost Slobody
Celý program budú sprevádzať moderátori David Schun a Dorothy Sabová.
V bohatom programe vystúpi Ján Kočiš so svojou cyklo show, viacerí domáci interpreti, „namáhavá“ bude polhodina s témou Hýb sa Devínska, okolo 18.30 vystúpi Campana Batucada a o 19. hodíine s hodinovým programom známa a obľúbená Zuzana Smatanová. O 20.00 hod. sa očakáva vyhlásenie výsledkov.

V Rači sa začnú aktivity už o 9.00 hod. v základných a materských školách, sociálnych zariadeniach, v rôznych organizáciách.
O 17.00 sa začne hlavný program v Amfiteátri v Knižkovej doline, ktorý bude moderovať známy zabávač Richard Vrablec a otvorí ho populárna bubenícka skupina Campana Batucada. V ďalšej časti vystúpia tanečná skupina H&T, KINGS GYM – box, thajský box, Karate SEIWA, Thajský box – vystúpenie svetových šampiónov, CRAZY JUMP – švihadlá, Aerobic a Thae-bo s Romankou a Katkou. Prítomných bude zabávať známa skupina Lojzo a dych bude vyrážať Ján Kočiš, majster sveta v cyklotriale. Račania roztočia všetky kolesá spoločnou jazdou proti rakovine. Počas celého programu si najmenší účastníci budú môcť vyskúšať jazdu prekážkovou dráhou na odrážadlách Strider.

Foto: Na kolesách proti rakovine

Na obidvoch miestach, teda v Devínskej Novej Vsi aj v Rači sa počas hlavného programu prítomným prihovoria patrónka kampane Na kolesách proti rakovine paralympijská športovkyňa Veronika Vadovičová a ambasádorka Svetového dňa výziev v Bratislave viceprimátorka Iveta Plšeková.

Podujatie podporili Bratislavský samosprávny kraj, hlavné mesto SR Bratislava, Asociácia športu pre všetkých SR, Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, spoločnosť Amicalis, Coca Cola Česko a Slovensko, ZAYOmredia.com a mediálni partneri: TERAZ.sk, in.ba, Cestné maratóny

Trošku histórie
Podujatie Na kolesách proti rakovine v rámci World Challenge Day 2016:
Bratislava-Lamač vs. Bratislava-Vajnory
Počet registrovaných účastníkov: 1348 vs. 1055 (z toho na kolesách 164 vs. 167)
% zapojenia účastníkov k počtu obyvateľov: 18,2 vs. 19,4

Podujatie Na kolesách proti rakovine v rámci World Challenge Day 2017:
Bratislava-Dúbravka vs. Bratislava-Karlova Ves
6109 vs. 3785 (z toho na kolesách 336 vs. 607)
% zapojenia účastníkov k počtu obyvateľov: 17,17 vs. 11,47