Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Na konferencii vo V. Tatrách hovoria o ochrane lesa

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Na podujatí, ktoré je určené širokému okruhu vlastníkov a užívateľov lesa, odborným lesným hospodárom, pracovníkom štátnej správy, školstva či zástupcom lesníckych inštitúcií, sa zúčastňuje takmer 200 ľudí.

Zvolen/Vysoké Tatry 6. októbra (TASR) – Aktuálne problémy v ochrane lesa rozoberajú v týchto dňoch odborníci vo Vysokých Tatrách na medzinárodnej konferencii. Na podujatí, ktoré je určené širokému okruhu vlastníkov a užívateľov lesa, odborným lesným hospodárom, pracovníkom štátnej správy, školstva či zástupcom lesníckych inštitúcií, sa zúčastňuje takmer 200 ľudí. TASR informoval Igor Viszlai, hovorca Národného lesníckeho centra vo Zvolene, ktoré konferenciu organizuje

Ako uviedol, cieľom je v prvom rade poskytnúť aktuálne informácie o problémoch ochrany lesa tak, ako ich registrovala v uplynulom roku sekcia lesného hospodárstva a spracovania dreva Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Národné lesnícke centrum – Lesnícka ochranárska služba (NLC-LOS) v Banskej Štiavnici.

"Prednášky sú zamerané predovšetkým na informovanie a výmenu poznatkov v oblastiach, ako sú zdravotný stav lesoch ovplyvnených suchom, ohrození porastov tzv. sekundárnymi škodlivými činiteľmi či elektronizácii služieb, ktoré odbornej aj laickej verejnosti ponúka Lesnícka ochranárska služba. Taktiež je to fórum, na ktorom si vymieňame skúsenosti s kolegami z Českej republiky a Poľska", priblížil program konferencie organizátor Andrej Kunca z NLC-LOS.

Vzhľadom na vznik nových organizačných zložiek, ktoré obhospodarujú lesy v zmysle zákona o lesoch – správ národných parkov, je podľa Viszlaia práve táto konferencia vhodným miestom na nadviazanie spolupráce v oblasti podpory a poradenstva, ktoré pre obhospodarovateľov zabezpečuje NLC-LOS.