Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na Kuchajde oslávia Deň matiek aj míľovou prechádzkou

Na snímke ľudia na prírodnom kúpalisku Kuchajda. Foto: TASR/Andrej Galica

Na Kuchajde je v sobotu pripravený aj bohatý program pre deti a rodiny. Chýbať nebudú pesničky, divadlo, folklór, maľovanie na tvár či tvorivé dielne.

Bratislava 12. mája (TASR) - Pri jazere Kuchajda  v bratislavskom Novom Meste oslávia v sobotu popoludní Deň matiek (13.5.). Konať sa tu totiž bude do 18.00 h najväčšia celoslovenská oslava tohto sviatku Míľa pre mamu. Pripravila ju Únia materských centier v spolupráci so svojimi členmi a sympatizantmi.

Míľou pre mamu tak chcú vyjadriť vďačnosť a úctu všetkým mamám. "Taktiež, aby si každý uvedomil, aká je mama pre nás v živote dôležitá. Mnohokrát blízkych berieme ako samozrejmosť, niekedy na nich dávame aj veľa svojich starostí. Teraz má byť sobota a nedeľa venovaná práve mamám," povedala pre TASR riaditeľka Únie materských centier Soňa Holíková.

Počas akcie je možné sa zaregistrovať a prejsť symbolickú míľu (1609 metrov), popritom sa zabaviť a zároveň podporiť dobrovoľnícku prácu žien v materských a rodinných centrách. Symbolickú míľovú prechádzku pre mamu smie prejsť každý, a to pešo, na bicykli, s dieťatkom v kočíku alebo na pleciach. V minulom roku bolo do tejto celoslovenskej oslavy zaregistrovaných vyše 28.000 ľudí. "Som zvedavá, či nás tento rok bude viac ako 30.000," podotkla Holíková.

Na Kuchajde je v sobotu pripravený aj bohatý program pre deti a rodiny. Chýbať nebudú pesničky, divadlo, folklór, maľovanie na tvár či tvorivé dielne. Míľa pre mamu sa tento rok koná v zhruba 50 mestách na Slovensku, taktiež v írskom Dubline a českom Přerove.

Únia materských centier v roku 2004 zrealizovala Guinnessov rekord v počte ľudí tlačiacich kočík na trase s dĺžkou jedna míľa. Cieľom bolo poukázať na silu materstva, ktoré hýbe svetom. Akcia sa uskutočnila v Bratislave a zaregistrovaných bolo 108 osôb. V roku 2006 sa do akcie zapojili účastníci aj z iných európskych a afrických krajín.