Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Na lesníckom cintoríne si uctia pamiatku lesníkov, pribudlo 26 mien

Ilustračné foto Foto: TASR

Práca drevorubačov je dlhodobo považovaná za jedno z najnebezpečnejších povolaní na svete a aj na Slovensku.

Čierny Balog 27. októbra (TASR) – Na Symbolickom lesníckom cintoríne vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu v tomto roku pribudlo ďalších 26 tabuliek s menami zosnulých ľudí, ktorí zahynuli pri práci v lese. Spolu už tento cintorín pripomína 355 obetí lesov a dnes krátko po 10.00 h si ich pamiatku pietnym aktom uctí štátny podnik Lesy SR spolu so zástupcami štátnych inštitúcií, ako aj pozostalí.

Ako TASR informoval hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek, práca drevorubačov je dlhodobo považovaná za jedno z najnebezpečnejších povolaní na svete a aj na Slovensku.

"Takým nelichotivým prívlastkom sa označuje práca drevorubačov. Prekonali tak morských rybárov, pilotov, baníkov, ale i hasičov či záchranárov. Práca v lesoch je ťažká, mimoriadne nebezpečná a vyžaduje si skúsených pracovníkov. Napriek maximálnej opatrnosti a dodržiavaniu bezpečnostných predpisov prichádzajú niekedy pracovníci o život pre nepredvídateľné náhody. Nečakaný odklon padajúceho stromu, usmrtenie spôsobené pádom z výšky, nehoda pri práci s pílou či pošmyknutie v teréne na strmých kopcoch - to všetko sú udalosti, ktoré drevorubačov pripravili o život," priblížil Rezek.

Správcovia Lesníckeho skanzenu, v ktorom sa cintorín nachádza, každoročne doplnia mená nahlásených obetí lesov. Väčšinou ide o staršie prípady, keď si chcú kolegovia či rodinní príslušníci uctiť pamiatku zosnulého aj takto.

V tomto roku pribudli mená obetí lavíny v Kulichovej doline z 8. marca 1956, pri ktorej zomrelo 16 lesných robotníkov vrátane dvoch kuchárok. V marci tohto roku zomrel pri práci v lese v blízkosti obce Kecerovský Lipovec ďalší drevorubač, ktorého meno doplnili na žiadosť jeho manželky. Pribudla tiež tabuľka s menom drevorubača z obce Mlynky, ktorý zomrel v roku 2012 a v tomto roku by sa dožil 48 rokov.

"Každé meno, každá tabuľka, je samostatný príbeh človeka, ktorý mal rodinu, plány do budúcnosti, za ktorým smútia pozostalí a čo je najhoršie, veľmi často i jeho malé deti. Osadenie tabuliek s menami ľudí, ktorí zasvätili svoj život lesu, je príspevkom štátneho podniku, aby sme na nich nezabudli," uviedol generálny riaditeľ Lesov SR Marian Staník.

Symbolický lesnícky cintorín vznikol v roku 2004 ako širšia súčasť Lesníckeho skanzenu, z ktorého sa počas jeho existencie stalo kultové miesto slovenského lesníctva. Ústredným miestom cintorína, ktorý využíva prirodzené lesné prostredie, je machom porastené bralo, nachádzajúce sa v prítmí lesného interiéru. Na brale, cez ktoré preteká vodopád, je umiestnený unikátny kovový kríž v tvare kmeňa stromu a nápis "Večne im spievajú lesy...".