Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Na Living Underground diskutujú o nezávislých kultúrnych centrách

Stanica Žilina – Záriečie Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ako vybudovať nezávislé kultúrne centrum, aby úspešne fungovalo aspoň sto rokov? Čomu sa vyvarovať? Aj to sú východiskové otázky sympózia, ktorého lektormi sú nielen slovenskí architekti a dizajnéri.

Žilina 6. augusta (TASR) – Inšpiračná kniha - manuál o architektúre nezávislých kultúrnych centier v Európe bude výsledkom ôsmeho ročníka medzinárodného sympózia a workshopu Living Underground, ktorý sa do soboty 11. augusta koná v kultúrnom centre Stanica Žilina – Záriečie.

Stanica Žilina-Záriečie pripravila podľa jej projektového manažéra Róberta Blaška v rámci Living Underground sériu prednášok a diskusií pre verejnosť na tému ako budovať a prevádzkovať nezávislé kultúrne centrum, aby sa stalo nesmrteľnou legendou. „Prednášky v angličtine sú každý deň do soboty 11. augusta o 17. hodine. Na medzinárodnom sympóziu a workshope Living Underground sa stretlo viac ako 20 kultúrnych manažérov, architektov a dizajnérov z 13-tich európskych krajín,“ informoval Blaško.

Ako na to?
„Ako vybudovať nezávislé kultúrne centrum tak, aby úspešne fungovalo aspoň sto rokov? Môže tomu napomôcť aj architektúra? Akým chybám sa vyvarovať? To sú východiskové otázky sympózia, ktorého lektormi sú slovenskí architekti, dizajnéri, ale najmä zakladatelia významných európskych kultúrnych centier,“ uviedol líder sympózia architekt Peter Lényi.

Stanica Žilina-Záriečie
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Holadnsko, Švédsko či Španielsko
Blaško zdôraznil, že zahraniční lektori priniesli neuveriteľné, ale reálne príbehy. „Odpovedajú na mnoho na prvý pohľad nevysvetliteľných otázok. Ako vo Švédsku uprostred opustenej fabriky v dedinke s 200 obyvateľmi dokážu prilákať 20.000 návštevníkov ročne. Ako v Amsterdame vzniklo jedno z najväčších kultúrnych centier Melkweg s ročným obratom niekoľkých miliónov eur, ktorého začiatky pripomínali 'hipisácky tábor'. Ako je možné v Helsinkách samofinancovať a využiť niekoľko desiatok tisíc štvorcových metrov starých fabrík pre kultúru. Ako uprostred Barcelony prevádzkovať rodinné centrum pre súčasné umenie a divadlo v historickej budove, kde bez dozoru pamiatkarov nemôžete zabiť ani klinec do steny,“ doplnil kultúrny manažér Stanice Žilina – Záriečie.

Po prvý krát medzinárodným podujatím
„Workshop Living Underground je pokračovaním podujatia, ktoré sme založili s cieľom rozvíjať architektúru a dizajn na Stanici Žilina - Záriečie. Tento rok má vďaka spolupráci s Trans Europe Halles, najväčšou sieťou nezávislých kultúrnych centier v Európe, po prvý raz medzinárodný charakter,“ dodal architekt Martin Jančok.