Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na Ľubovnianskom hrade pripravujú výstavu venovanú princeznám

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Pôvodná expozícia bola zameraná predovšetkým na poľskú šľachtu rodiny Zamoyských. Múzeum sa tentoraz zameria najmä na ženy.

Stará Ľubovňa 8. marca (TASR) – V rámci otvorenia letnej turistickej sezóny pripravuje Ľubovnianske múzeum na hrade v Starej Ľubovni obnovenie expozície rodiny Zamoyských. Tentoraz nebude zameraná na mužských členov rodu, ale bude venovaná predovšetkým princeznám.

"Expozícia bola naposledy inštalovaná v roku 2002, preto je potrebné ju obnoviť. Nastal čas na jej modernizáciu. Hrad Ľubovňa sa pýši tým, že posledné dve majiteľky boli zo španielskeho kráľovského rodu, preto budeme princezné prezentovať," uviedol historik Ľubovnianskeho múzea Eduard Laincz. Pôjde predovšetkým o princeznú Isabellu Zamoysku a Karolínu de Bourbon.

Pôvodná expozícia bola zameraná predovšetkým na poľskú šľachtu rodiny Zamoyských. Podľa Laincza sa múzeum tentoraz zameria najmä na ženy. Podotkol, že zbierkové predmety, ktoré budú v expozícii vystavené, patria obom princeznám. Ide o rôzne vejáre, šperky či šperkovnice. "Pokúsime sa priblížiť ako španielska princezná na severe Spiša kedysi žila," doplnil Laincz. Podľa historika bola princezná Isabella skromná, starala sa o statok a chodila často medzi ľudí.

Do expozície múzea pribudla v minulom roku aj vzácna vreckovka. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík bol na návšteve v Španielsku pri poslednej žijúcej dcére Isabelly a Jána Zamoyských. "Terezka je rehoľná sestra a žije v kláštore. Predstavená kláštora darovala do zbierky múzea vreckovku, ktorá je unikátom," doplnil Laincz. Vynovená expozícia bude verejnosti prístupná spolu s otvorením letnej turistickej sezóny, ktorá je na hrade naplánovaná na 24. apríla.

Prvým majiteľom hradu z rodiny Zamoyských bol Andrej, ktorý kúpil hrad v roku 1872. Jeho ženou bola Karolína de Bourbon. Spolu mali osem detí, pričom majetky na Spiši zdedil najmladší syn Ján. Ten si v roku 1929 zobral za manželku Isabellu a pred Slovenským národným povstaním zo Slovenska utiekli do Španielska. Majetok hradu bol neskôr znárodnený.