Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Nové bývanie: Na Luníku IX vyrastá bytový dom

Luník IX, archívne foto. Foto: TASR/František Iván

Doteraz na Luníku IX zbúrali šesť domov, pretože mali narušenú statiku. Zdemolovali si ich samotní obyvatelia.

Košice 29. januára (TASR) – Košické sídlisko Luník IX sa po búracích prácach dočkalo aj výstavby nového bytového domu. Ako pre TASR uviedol Miroslav Sambor z komunikačného oddelenia Magistrátu mesta Košice, nový dom vyrastá na Hrebendovej ulici, na mieste bývalého zbúraného domu.

„Výstavba je realizovaná v rámci projektu Nájomný bytový dom pre marginalizované komunity, Luník IX, ktorý je spolufinancovaný Európskou úniou vo výške 85 percent z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške desiatich percent zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky,“ dodal Sambor s tým, že celkové náklady na výstavbu sa vyšplhajú na 562.348 eur.

„Cieľom projektu je zlepšenie úrovne bývania marginalizovanej komunity a posilnenie občianskej vybavenosti regeneráciou sídla Luník IX výstavbou trojpodlažného nájomného bytového domu za účelom zabezpečenia bývania v bežnom štandarde. V objekte bude k dispozícii celkovo 12 bytových jednotiek pre asi 60 obyvateľov,“ doplnil.

Doteraz na Luníku IX zbúrali šesť domov, pretože mali narušenú statiku. Zdemolovali si ich samotní obyvatelia. V novom dome dostanú nájomné zmluvy len tí občania z Luníka IX, ktorí nemajú žiadne záväzky voči mestu, pracujú, majú tu trvalý pobyt a sú to rodiny s deťmi. Výstavba bytového domu by mala byť ukončená v októbri tohto roku.