Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na Luníku IX vznikne vzorové bývanie pre tých, ktorí dodržujú zákony

Väčšina bytoviek je v dezolátnom stave Foto: TASR/František Iván

Od 1. augusta je odstavená dodávka pitnej vody a zisťujú sa príčiny straty v hodnote 55.000 eur. Problémom sú vykradnuté externé rozvody elektrickej energie aj búranie bytoviek pre narušenú statiku.

Košice 9. augusta (TASR) – Napätá situácia na košickom sídlisku Luník IX, ktorá vznikla po tom, čo mesto rozhodlo o odstavení dodávok pitnej vody pre niektoré ulice na tomto sídlisku, vyvolala stretnutie Splnomocnenca vlády pre rómske komunity Miroslava Polláka s viceprimátorkou Košíc Renátou Lenártovou.

Sídlisko nemá v strednej Európe obdobu
„Dnešnému stretnutiu predchádzala mediálna výmena názorov. Niektoré informácie, ktoré boli zverejnené v stanovisku pána Polláka sme vnímali rozporuplne a museli sme si ich objasniť,“ uviedla na stretnutí s novinármi Lenártová. Zdôraznila, že sídlisko Luník IX nemá v strednej Európe obdobu, je špecifické a vyžaduje aj špecifický prístup. „Informovali sme splnomocnenca o tom, ako pracujú tri pracovné skupiny. Dve sa týkajú Luníka IX a nelegálnych osád a ďalšia problematikou zamestnanosti obyvateľov tohto sídliska,“ doplnila viceprimátorka.

Narušená statika dvoch bytoviek
Situácia na Luníku IX je podľa nej zložitá. Od 1. augusta je tam odstavená dodávka pitnej vody, v súčasnosti sa zisťujú príčiny straty za posledný polrok, ktorá sa vyšplhala na 55.000 eur. Ďalším veľkým problémom je otázka externých rozvodov elektrickej energie, ktoré sú vykradnuté a v neposlednom rade aj nutnosť zbúrania dvoch bytoviek z dôvodu narušenej statiky. „Na druhej strane sa nám podarilo aj zaviesť elektrickú energiu a pomerové elektromery na Krčméryho ulici, kde sa podarilo dosiahnuť to, že tam už mesto nemá straty,“ zdôraznila Lenártová. Pripomenula, že mesto chce vytvoriť vzorové bývanie pre tých, ktorí rešpektujú zákony.

Možnosti sú limitované
Stretnutie ocenil aj Pollák. priznal, že naposledy bol v Košiciach asi pred polrokom a niektoré informácie buď nemal, alebo ich mal skreslené.„Stále sa v Košiciach dejú veci v prospech Luníka IX. Uvedomujem si tiež, že nie všetko sa dá vyriešiť rýchlo,“ vyhlásil. Pripustil, že jeho úrad nemá možnosti podporiť aktivity aj finančne. Poukázal na to, že je možné žiadať zdroje napríklad na výstavbu komunitných centier. „Možnosti Úradu pre rómske komunity sú limitované. Prvoradá v riešení problému je samospráva. Našou úlohou je najmä napomáhať, odporúčať, radiť a byť pri tom, keď sa prijímajú rozhodnutia,“ povedal ďalej Pollák. Z dlhodobého hľadiska môže pomôcť stratégia integrácie Rómov do roku 2020.