Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Na Luníku IX zbúrajú ďalšiu bytovku

Foto: TASR/Milan Kapusta

Iba dvaja nájomcovia majú platnú nájomnú zmluvu a ostatní v bytovom dome sú neplatiči bez platných nájomných zmlúv. 

Košice 28. mája (TASR) - Vzhľadom na kritickú situáciu na sídlisku Luník IX bol minulý týždeň poverený Bytový podnik mesta Košice prípravou asanácie bytového domu na Hrebendovej ulici. TASR o tom informovala Linda Šnajdárová z komunikačného referátu Magistrátu mesta Košice. Dodala, že tu ide o problematickú lokalitu, v ktorej sa už roky hromadia dlhy a badateľné je aj výrazné devastovanie majetku zo strany väčšiny  obyvateľov.

Bytový dom Hrebendova 14 a 16 je v neustále zhoršujúcom sa havarijnom stave a podľa statického posudku vyžaduje asanáciu. Je to stav, v ktorom sú priamo ohrozené životy ľudí, pohybujúcich sa v objekte a jeho blízkosti, doplnila Šnajdárová. Zdôraznila, tiež, že prípadná rekonštrukcia by bola nákladnejšia, ako nová výstavba. „Celkovo sa v tomto objekte nachádza 30 bytov, v ktorých žije 225 ľudí. Iba dvaja nájomcovia majú platnú nájomnú zmluvu a ostatní v bytovom dome sú neplatiči bez platných nájomných zmlúv.  Mesto nemá povinnosť zabezpečenia náhradného ubytovanie voči ľuďom, ktorí vedome porušujú zákon a nerešpektujú právne predpisy, poznamenala.

Nájomné byty preto budú dostávať iba tí, ktorí sú ochotní a schopní ich platiť. „Nikto z neplatičov nie je bez prostriedkov, minimálne poberajú sociálne dávky, preto si majú  v prvom rade hradiť náklady na bývanie, tak ako to ukladá zákon SR. V opačnom prípade nemajú nárok na žiadne bytové náhrady, maximálne sa im dočasne zabezpečí núdzové ubytovanie,“ pokračovala Šnajdárová. Mesto zároveň považuje za neprípustné ničenie majetku mesta neprispôsobivými občanmi, čo je v prípade bytových domov na Luníku IX opakujúci sa jav.