Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Regióny

V Kremnici predstavia 16. medzinárodné sympózium medailí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Pre aktuálny ročník boli vyhlásené dve témy, a to Umelec verzus umelá inteligencia a Európske kultúrne dedičstvo.

Kremnica 2. októbra (TASR) - V Kremnici začiatkom októbra odštartovalo v poradí už 16. medzinárodné sympózium medailí. V dome výtvarníkov Angyalovcov bude jeden mesiac žiť a tvoriť päť umelcov z piatich rôznych krajín, vernisáž diel účastníkov sympózia sa uskutoční koncom októbra. TASR o tom informovalo Múzeum mincí a medailí Národnej banky Slovenska.

Na tohtoročnom sympóziu medailí v Kremnici budú tvoriť umelci z Bulharska, Poľska, Česka, Lotyšska a Slovenska. Každý z nich vytvorí výtvarný návrh na jednu razenú obojstrannú medailu a päť výtvarných návrhov na liate jednostranné medaily. Pre aktuálny ročník boli vyhlásené dve témy, a to Umelec verzus umelá inteligencia a Európske kultúrne dedičstvo. Štyria účastníci si vybrali tému venovanú umelej inteligencii, na druhej téme bude pracovať iba Vasilena Stancheva z Bulharska.

"Veľa som o Kremnici čítala a prišlo mi prirodzené v historickom meste umelecky spracovať tému európskeho kultúrneho dedičstva. Teším sa, že mestský hrad a kostol sv. Kataríny uvidím na vlastné oči. Prekvapilo ma, že som jediná, ktorá si vybrala túto tému," skonštatovala Stancheva.

Tradícia stretnutí medailérov v Kremnici odštartovala v roku 1983, sympózium sa v meste koná spravidla každé dva roky. Na prvých troch ročníkoch podujatia sa zúčastnili len slovenskí a českí umelci, od roku 1988 má sympózium medzinárodný charakter. Od roku 1983 bolo na sympóziách vytvorených viac ako 600 medailí od takmer 80 autorov. Diela z aktuálneho ročníka bude môcť verejnosť vidieť v rámci numizmaticko-historickej expozície múzea, vernisáž sa uskutoční 28. októbra.