Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Na obnovu Považského hradu pôjde vyše pol milióna eur

Na snímke Považský hrad. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

S prácami sa začalo v septembri tohto roku.


Považská Bystrica 7. decembra (TASR) – Mesto Považská Bystrica získalo financie na obnovu národnej kultúrnej pamiatky Považský hrad. Projekt obnovy je financovaný z finančného mechanizmu EHP, Nórskeho finančného mechanizmu, Štátneho rozpočtu Slovenskej republiky, spoluúčasť mesta je vo výške 15 %. Celkové oprávnené výdavky projektu sú takmer 538.000 eur, výška grantu je viac ako 457.000 eur.

Ako TASR informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková, s prácami sa začalo v septembri tohto roku. Vykonané boli archeologické práce, vyčistilo sa hradné bralo od náletovej zelene a koreňového systému, ktorý narúšal skalu. V rámci prípravných prác sa na stavenisku natiahli ochranné siete a urobila sa injektáž. Momentálne je skala spevnená 110 kotvami, na jar sa so spevňovaním bude pokračovať.

Na jar podľa nej nainštalujú na hrade vysokopevnostnú ochrannú sieť. „Po spevnení skaly sa bude pokračovať s prácami na paláci – na objekte kaplnky a nadväzujúci oporný múr. V nádvorí urobili dve archeologické sondy na odťaženie zeminy, ktoré boli na zimu prekryté a odvodnené, pokračovať sa bude opäť na jar. Priestory horného hradu čakajú na sondy pre zakotvenie drevenej lávky, ktorá bude slúžiť pre bezpečný pohyb turistov. Na jej konci určite všetkých návštevníkov poteší exteriérový ďalekohľad. Nádvorie hradu vyplnia terénne schodíky, stojan na bicykle, model hradu, pútač a odpočívadlá, ktoré budú zároveň slúžiť ako informačný systém. Tieto architektonické prvky budú z dubového dreva. Pohyb okolo obvodových múrov bude chránený zábradlím,“ doplnila považskobystrická hovorkyňa.

Projekt sa podľa nej realizuje pod dohľadom koordinátora projektu, metodickej skupiny a odborných dozorov. Veľmi dôležitú úlohu zohráva hlavný partner projektu Združenie hradu Bystrica, ktoré spolupracuje pri stavebných prácach vykonávaných externým dodávateľom, poskytuje odbornú súčinnosť a zúčastňuje sa na kontrolných dňoch za účelom dosiahnutia úspešnej implementácie projektu. Združenie hradu Bystrica sa pritom o záchranu hradu usiluje už dlhé roky.

„Z dôvodu prebiehajúcich sanačných a rekonštrukčných prác na Považskom hrade a zvýšeného rizika ohrozenia života a zdravia je vstup do areálu pamiatky, ako aj pohyb v jeho okolí, prísne zakázaný. Prosíme všetkých návštevníkov, aby tento zákaz rešpektovali a odložili si prehliadku hradu na budúci rok,“
zdôraznila Kováčiková.