Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Na obnovu stredovekej časti hradu v S. Ľupči pripravujú tri projekty

Archeologický výskum v podhradí Ľupčianskeho hradu na území bývalého kláštoriska. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Hrad Ľupča začali revitalizovať už v roku 2002, kedy ho kúpili Železiarne Podbrezová (ŽP), a. s. V prvej fáze boli vykonané potrebné výskumy a zriadila sa revitalizačná komisia.

Slovenská Ľupča/Podbrezová 18. septembra (TASR) – Obnova Hradu Ľupča, ktorý sa nachádza nad obcou Slovenská Ľupča neďaleko Banskej Bystrice, bude pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. "Plánujeme pokračovať v obnove stredovekej časti hradu. V súčasnosti máme rozpracované tri projekty, a to konkrétne obnova západnej fasády, odvodnenie horného nádvoria a reštaurovanie miestností druhého nadzemného podlažia," konkretizoval pre TASR kastelán Hradu Ľupča Vladimír Homola. Ako dodal, nakoľko hrad pozostáva z viacerých rozsiahlych častí, museli byť všetky revitalizačné práce rozdelené do jednotlivých etáp.

Hrad Ľupča začali revitalizovať už v roku 2002, kedy ho kúpili Železiarne Podbrezová (ŽP), a. s. V prvej fáze boli vykonané potrebné výskumy a zriadila sa revitalizačná komisia, ktorá koordinuje obnovu hradu. Najdôležitejším krokom bola výmena strešnej krytiny pre jej havarijný stav a zatekaniu priestorov hradu. V ďalšom období sa pristúpilo k reštaurovaniu exteriérov a interiérov. Najväčší rozsah prác bol realizovaný pri obnove najmladšej časti hradu, a to pri neogotickej prístavbe pomenovanej podľa rakúskej arcivojvodkyne Gizely. Upravené bolo aj celé dolné nádvorie spolu s hospodárskymi budovami, pôvodným renesančným opevnením a vstupom do hradu, priblížil Homola.

Zreštaurovanie hradnej kaplnky, ktoré prebehlo v roku 2008, bolo ocenené cenou Fénix ako kultúrna pamiatka roka 2008. "Z posledných ukončených prác sa patrí zmieniť o reštaurovaní časti interiéru Rubigallovej veže. Vznikol tu výstavný priestor, ktorý bol zreštaurovaný v roku 2012," pokračoval Homola. Primárnym cieľom reštaurátorských prác bola záchrana hmotnej podstaty originálu a obnova pôvodného výtvarného výrazu v čo najautentickejšej podobe tak, aby boli zachované a rešpektované pôvodné výtvarné a pamiatkové hodnoty diela.

Aj napriek náročnej obnove je hrad sprístupnený širokej verejnosti počas celého roka. Hlavná sezóna je počas júla a augusta, mimo nich je potrebné nahlásiť sa na prehliadku. Stredoveký hrad by mal v budúcnosti slúžiť potrebám muzeálnej prezentácie. Cieľom je, aby muzeálne expozície boli na úrovni 21. storočia.

Homola pokračoval, že najvýznamnejšou aktivitou hradu je pravidelné organizovanie medzinárodného festivalu stredovekej a súčasnej gajdošskej hudby pod názvom Hradné Huky. Sezóna 2013 bola venovaná 1150. výročiu príchodu sv. Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy. V rámci toho bola inštalovaná výstava pod názvom "1150 rokov písma na Slovensku – tvorcovia slovanského písma a slovenskí spisovatelia v diele Jána Kulicha na Hrade Ľupča." Okrem sezónnych výstav sú na hrade inštalované dve stále expozície, ktoré budú po zreštaurovaní miestností stredovekej časti doplnené o ďalšie.

V zrekonštruovaných barokových priestoroch hospodárskych budov bola inštalovaná expozícia reštaurovaných archeologických nálezov. Táto archeologická expozícia, bohatá na zbierkové predmety, je svedectvom o dávnom pestrom živote a početnom osadenstve hradu, konštatoval Homola. V priestoroch hradu bola tiež vlani inštalovaná stála expozícia výberu z tvorby Jána Kulicha.

Cieľom železiarní je, aby prebiehajúca obnova smerovala k oživeniu života na hrade, ale zároveň musia byť pri tom zachované jeho hodnoty a historická atmosféra celého hradného areálu. Každý rok sú na hrad vyčleňované financie, čo sa vždy odvíja od hospodárskej situácie v materskej firme. Plán je ale, podľa slov Homolu, do budúcna jasný. "Financovať sa bude celá obnova hradného komplexu, ale i jeho prevádzka a údržba. V tomto roku sa navyše finančné prostriedky vyčlenili na už zrealizovanú obnovu zázemia a oddychového priestoru pred vstupom do hradu," dodal Homola.

Od polovice 13. storočia bol hrad dôležitým bodom na mape Uhorska. Od svojho počiatku plnil funkciu kráľovského sídla, využívaného hlavne na poľovnícke účely.