Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Pozostalí po výbuchu VOP v Novákoch na súde kritizovali bezpečnosť

Na snímke svedkovia prichádzajú do súdnej siene. vľavo Eva Jurašková výbuch prežila, bola zranená, ale po vyliečení sa vrátila späť pracovať do VOP. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Počas výpovedí pozostalých padli skutočnosti, že si zamestnankyne nosili na pracovisko vlastné pracovné pomôcky.

Prievidza 12. septembra (TASR) - Na Okresnom súde v Prievidzi dnes pokračovalo pojednávanie vo veci výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) v Novákoch. Sudkyňa vypočúvala pozostalých po obetiach.

Počas výpovedí pozostalých padli obvinenia voči bezpečnosti v podniku, ale aj skutočnosti, že si zamestnankyne nosili na pracovisko vlastné pracovné pomôcky.

Jozef Kováč, manžel jednej z obetí výbuchu z marca 2007 počas svojej výpovede vyhlásil, že "zo strany zamestnávateľa dochádzalo k hrubým porušeniam v rámci pracovno-právnych vzťahov". Obvinenie na vedenie podniku súviselo s vysokou prašnosťou a uskladnením materiálu v hale. Podľa slov jeho nebohej manželky, "bolo otázkou času, kedy dôjde k tragédii". Kováč sa na súde odvolával na svedecké výpovede ostatných zamestnancov podniku, svojej manželky a informácie, ktoré neskôr získaval z médií.

Kováč ďalej tlmočil slová bezpečnostného technika Tibora O., ktorý podľa jeho slov "dva dni pred tragédiou navštívil riaditeľa podniku o hovoril mu o mimoriadnej situácii, pri ktorej sa mala podľa slov technika zastaviť výroba".



Problémom malo byť hromadenie výbušného prachu

Podľa svedeckých výpovedí bolo problémom hlavne hromadenie výbušného prachu v delaboračnej hale, skladovanie nadmerného množstva materiálu na nádvorí a v rámci haly A, kde došlo k výbuchu. Výpovede však priniesli ešte prekvapivé zistenie, že si zamestnankyne podniku nosili do haly vlastné pracovné pomôcky. Kováč spolu s Bitarom - ďalším pozostalým priznali skutočnosť, že Kováč kúpil manželke nožnice na plech, keďže tie pracovné boli tupé. Bitara vedel, že jeho manželka brala do práce skrutkovač, kolieska do sústruhu a iné pomôcky. Pritom nosenie vlastných pracovných pomôcok do zamestnania bolo zakázané.

Rovnako ako pri predchádzajúcom vypočúvaní, pozostalý Bitara uviedol, že sa jeho manželka sťažovala na disciplínu brigádnikov, ktorí podľa jej slov "skladovali mínu v skrine, poprípade telefonovali na bedničke s mínami". Dodal, že "ženy si s nimi potom robili poriadky".

Po skončení dnešného pojednávania bude sudkyňa pokračovať do konca týždňa s vypočúvaním ďalších svedkov. Výpovede odborníkov podľa prokurátorov súd stihne pravdepodobne až na budúci rok.