Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Prešove sa začal proces s exriaditeľkou ZŠ kvôli vydieraniu

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Obžalovaná ešte vo funkcii riaditeľky školy mala podľa prokuratúry nútiť štyri svoje podriadené, aby jej odvádzali na jej súkromný účet zhruba polovicu z ich osobných príplatkov a odmien.

Prešov 24. marca (TASR) – Prečítaním obžaloby sa začalo dnes na Okresnom súde v Prešove hlavné pojednávanie s bývalou riaditeľkou Základnej školy na Sibírskej ulici v Prešove, 60-ročnou Natáliou T., ktorá je obžalovaná z vydierania. Prokurátor aj obžalovaná odmietli dohodu o vine a treste.

Obžalovaná ešte vo funkcii riaditeľky školy mala podľa prokuratúry nútiť štyri svoje podriadené, aby jej odvádzali na jej súkromný účet zhruba polovicu z ich osobných príplatkov a odmien. K trestnému činu malo dochádzať od júna 2012 do apríla 2015. Až do dovtedy, kedy na ňu jedna z poškodených podala trestné oznámenie. Takýmto nekalým spôsobom sa mala obohatiť o celkovú sumu 8070 eur.

Obžalovaná pred senátom okresného súdu dnes prehlásila, že skutok, ktorý sa jej kladie za vinu, nespáchala. Je nevinná a nie je ochotná uhradiť škodu, ktorú si poškodené učiteľky v plnej výške uplatňujú. Využila svoje právo a odmietla vypovedať. Preto prokurátor čítal jej výpovede z prípravného konania.

Pred súdom dnes vypovedali poškodené učiteľky, ktoré zhodne uviedli, že peniaze obžalovanej posielali spravidla na účet, iba výnimočne jej hotovosť dali osobne, avšak bez svedkov. Dlho o sebe navzájom nevedeli a konali tak zo strachu o stratu zamestnania. Začalo sa to tým, že si ich obžalovaná zavolala do kancelárie - každú osobitne. Spomenula, že počet žiakov v škole klesá, učiteľov na konkrétny predmet je veľa a nie každému bude môcť poskytnúť plný úväzok. Dala im "šancu", že im to nehrozí a získajú aj prácu navyše, s čím súviselo aj navýšenie osobného ohodnotenia. Išlo o triednictvo, vedenie krúžkov, prácu s praktikantmi. V praxi to fungovalo tak, že im navrhla napr. o 200 eur zvýšenie osobného ohodnotenia, za čo požadovala polovicu tejto sumy. Rovnako sa s ňou museli deliť o koncoročné a iné odmeny.

Jedna z poškodených, ktorá bola vo funkcii zástupkyne riaditeľky, pred súdom uviedla, že niekoľkokrát vynútenú platbu oddialila, na čo ju riaditeľka rázne upozornila. Vyvíjala na ňu nátlak formou zastrašovania, ponižovania pred učiteľským kolektívom, zobrala jej niektoré kompetencie, začala ju prehnane kontrolovať, poslala ju počas dovolenky vypratať sklad. Už počas vyšetrovania kauzy jej nechala v škole výhražný list.

Ďalšia svedkyňa a poškodená vypovedala, že psychický nátlak zo strany riaditeľky, zlá atmosféra v škole, kde každú chvíľu niekto musel odísť z kolektívu a ponižujúci pocit pri odvádzaní časti mzdy v jej prípade vyústili do srdcového kolapsu. Po ukončení maródky sa zo zdravotných dôvodov sama vzdala všetkých úväzkov a riaditeľka jej okamžite znížila osobné ohodnotenie z 220 eur na 25 eur.

Podľa výpovedí ďalších svedkov, obžalovaná viedla školu z pozície sily, často menila pravidlá. Úväzky sa jedným učiteľom uberali a druhým pridávali, dialo sa tak každý polrok. V škole panovala napätá atmosféra.

Natália T. v prípravnom konaní uviedla, že v roku 2012 jej matka darovala viac ako 6000 eur. V tom čase poškodeným požičala rôzne sumy peňazí, ktoré jej potom mesačne splácali po 100 eur na účet.

Natáliu T. odvolala z funkcie riaditeľky v novembri 2015 primátorka Prešova Andrea Turčanová na odporúčanie rady školy. Ako dnes pre TASR uviedla hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová, dlho bola práceneschopná a v tejto chvíli už nie je ani zamestnankyňou školy, pracovný pomer s ňou mesto skončilo 28. februára dohodou.

Proces bude pokračovať vypočutím ďalších svedkov a čítaním listinných dôkazov. Hrozí jej trest odňatia slobody na štyri až desať rokov.