Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Na opravu Krásnej Hôrky sú pripravené prvé peniaze z poisťovne

Foto: TASR/František Iván

Podľa prvotného odhadu je celková výška škody na úrovni 8 mil. eur.

Bratislava 15. marca (TERAZ.sk) - Poisťovňa, v ktorej je poistený hrad Krásna Hôrka, už vykonala obhliadku hradu a poverila nezávislú expertnú spoločnosť vypracovaním expertnej správy o poistnej udalosti. Na základe predbežného vyjadrenia o škode je dnes poisťovňa Generali Slovensko obratom pripravená poskytnúť Ministerstvu kultúry SR zálohu na poistné plnenie vo výške 2 mil. eur.

Podľa prvotného odhadu je celková výška škody na úrovni 8 mil. eur. Vzhľadom na vysoký rozsah škody bude likvidácia vyžadovať rozsiahle šetrenie, a teda aj náročnejší proces pre uzatvorenie poistnej udalosti.
„Zálohu vo výške 2 mil. eur chceme bezodkladne poskytnúť Ministerstvu kultúry SR, aby mohlo urobiť nevyhnutné opatrenia na zabránenie vzniku následných škôd, ale najmä, aby malo k dispozícii dostatok finančných prostriedkov pre čo najrýchlejšie začatie opravy hradu,“ uviedol Jozef Tanzer, šéf rezortu financií a poistných udalostí Generali Slovensko.

Zástupcovia poisťovne kontaktovali Ministerstvo kultúry SR, s ktorým sa dnes dohodnú na spôsobe vyplatenia zálohy a ďalšom postupe. „Sme si vedomí toho, že predmetom poistenia je mimoriadne významná kultúrna pamiatka, a preto chceme ponúknuť pomoc pre efektívny a plynulý priebeh likvidácie tejto škody,“ doplnil Martin Fučík, vrchný riaditeľ úseku poistných udalostí Generali Slovensko.