Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

VIDEO: Na parkovisku v centre Prešova sprístupnili elektronabíjačku

Nabíjaciu stanicu pre elektromobily otvorili 21. januára 2015 v Prešove na parkovisku, na rohu Metodovej a Slovenskej ulice. Slávnostného otvorenia sa zúčastnila primátorka Prešova Andrea Turčanová, generálny riaditeľ VSE a.s. (Východoslovenská energetika a.s. Košice) Thomas Jan Hejcman a výkonný riaditeľ O.S.V.O. comp a.s. Prešov Pepter Bindas. Foto: TASR

Môžu sa tu nabíjať vozidlá s najrozšírenejším nabíjacím štandardom v Európe Mennekes Type 2.

Prešov 21. januára (TASR) – Na parkovisku pri križovatke ulíc Slovenská a Metodova v centre Prešova sprístupnili dnes prvú nabíjaciu stanicu pre elektrické autá v meste. Môžu sa tu nabíjať vozidlá s najrozšírenejším nabíjacím štandardom v Európe Mennekes Type 2.

"Keď vlastníte elektromobil, alebo ho máte k dispozícii, prídete na toto parkovisko, vozidlo zapojíte a nabije sa. Za nabíjanie sa neplatí, platí sa však parkovné za čas, ktorý tu stojíte," uviedol generálny riaditeľ Východoslovenskej energetiky (VSE) Holding Thomas Hejcman.



Podľa špecialistky na projekty z VSE Holding Radky Mazákovej sa tu klasický elektromobil nabije doplna na dojazd 120 kilometrov približne za štyri hodiny. Nabíjacia stanica je vo vlastníctve súkromnej spoločnosti, technológiu a inštaláciu zabezpečili VSE Holding a spoločnosť O.S.V.O. comp, a.s.

Ako uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, mesto zároveň dnes dostalo na mesiac do užívania aj nový elektromobil, ktorý si sama vyskúšala. Keďže nie je zvyknutá na automatickú prevodovku, povozila sa len na parkovisku. Povedala však, že si vie predstaviť, že toto auto bude využívať napríklad mestská polícia alebo pracovníci úradu kontrolujúci pracovníkov na aktivačných prácach.

Nabíjacia stanica je prvým reálnym krokom prešovskej samosprávy k rozvoju elektromobility po podpise Memoranda o podpore elektromobility koncom roka 2014.