Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Na pašiový sprievod v Košiciach prišlo viac ľudí ako vlani

Foto: TASR/Milan Kapusta

Pre všetky kresťanské cirkvi je blízke čítanie pašií, aj preto sa spoločenstvo rozhodlo zamerať práve na ne.

Košice 6. apríla (TASR) - Ekumenický pašiový sprievod v Košiciach oslovil dnes stovky veriacich z rozličných kresťanských cirkví.

Tradícia sprievodu trvá už od roku 1996. Ľudí dnes prilákala okrem jarného počasia aj možnosť spoločne zdieľať Veľký piatok a jednotu medzi členmi Ekumenického spoločenstva cirkví na území mesta Košice.

Sprievod sa začal o 13.00 h pri Jakabovom paláci. Pokračoval zastaveniami pri chrámoch a modlitebniach jednotlivých košických kresťanských cirkví. Vlani prišlo približne 400 ľudí. Organizátori dnes odhadli, že v sprievode ich bolo viac, aj vyše 600.

Foto: TASR/Milan Kapusta
Pre všetky kresťanské cirkvi je blízke čítanie pašií, aj preto sa spoločenstvo rozhodlo zamerať práve na ne. Ďalším motívom, ktorý má spájať jednotlivé cirkvi, je putovanie človeka k Božiemu hrobu.

"Tak sa spojili tieto dve veci a vznikol pašiový sprievod, počas ktorého sa približujú udalosti zo života Ježiša Krista práve v tom období, keď zomiera za človeka," vysvetlil tajomník košického Ekumenického spoločenstva Dominik Macák pre TASR. Témou tohtoročného pašiového sprievodu boli slová z Lukášovho Evanjelia Zachráň seba i nás. Macák vysvetlil, že ide o akési pozvanie človeka, aby si uvedomil, že spása pochádza od Ježiša Krista.

Na Ekumenických pašiových sprievodoch sa podieľajú Apoštolská cirkev, Bratská jednota baptistov, Cirkev bratská, Cirkev československá husitská, Evanjelická cirkev a. v., Gréckokatolícka cirkev, Pravoslávna cirkev, Reformovaná kresťanská cirkev, Rímskokatolícka cirkev a košická Teologická fakulta Katolíckej univerzity Ružomberok.